Újabb illegális bevándorlókat szállító hajó süllyedt el – 33 halott

2013. október 12. - 10:12 | Külföld

Eddig 33 holttestet emeltek ki a Szicíliai-csatornából, miután péntek este ismét egy illegális bevándorlókat szállító hajó borult fel Málta és Lampedusa között.

Újabb illegális bevándorlókat szállító hajó süllyedt el – 33 halott

A balesetről eddig annyit lehet tudni, hogy a bevándorlókat szállító hajón mintegy 250-en utaztak, amikor a jármű Szicília és Tunézia között, Máltától 70 mérföldre felborult. Egy máltai hajónak százötven menekültet sikerült felvennie fedélzetére, további ötvenet a haditengerészet mentett ki.

Az első jelentések mintegy 50 halottról szóltak, egyelőre azonban csak 33 tetemet sikerült kiemelni a tengerből a haditengerészet, a parti őrség és a pénzügyőrség motoros vízi járműveinek. A bajbajutottak közül néhányat helikopterrel szállítottak Lampedusa szigetére, ahol kórházi kezelést kaptak.

A Szicíliától délre fekvő Lampedusa sziget térségében a múlt héten hasonló szerencsétlenség történt. Egy afrikai menekülteket szállító embercsempész hajó múlt csütörtök hajnalban kigyulladt és elsüllyedt. A halottak száma 312 volt. A Líbiából indult csempészhajó fedélzeten mintegy 500, főként szomáliai és eritreai menekült tartózkodott.

"Hány életnek kell vesznie még ahhoz, hogy Európa végre ráébredjen, mennyire kritikus a helyzet a Földközi-tengeren?" - idézte szombaton az ANSA olasz hírügynökség Joseph Muscat máltai miniszterelnököt, aki felhívást intézett Brüsszelhez. Ebben felszólítja az Európai Uniót, hogy ne húzza tovább az időt, az üres szavakról térjen át a konkrét tettekre.

"A Földközi-tenger temetővé vált" - állapította meg a máltai kormányfő az olasz hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

(MTI)