Cseh választás - Hivatalosan is megkezdődött a választási kampány

2013. október 14. - 17:34 | Külföld

Hivatalosan is megkezdődött hétfőn Csehországban az október 25-re és 26-ra előre hozott képviselőházi választás kampánya.

Az idő előtti választásra azért van szükség, mert a Petr Necas vezette jobbközép koalíciós kormány júniusban korrupciógyanús ügyek miatt megbukott.

A két hét múlva sorra kerülő megmérettetésen mintegy harminc jelölt indul átlagosan egy-egy képviselői mandátumért. A belügyminisztérium közlése szerint a 200 képviselői helyért összesen 5908 jelölt fog versengeni, ami majdnem ezerrel több mint a legutóbbi, 2010-es voksoláson. Három éve egy képviselői helyért átlagban 25-en szálltak ringbe.

A bejelentkezett 24 párt és mozgalom közül 23 teljesítette a törvényes feltételeket, így indulhat a választáson. A 23 szereplő közül 13 párt és mozgalom állított jelöltlistát minden választási kerületben. A legkisebb számú jelöltet - ötöt - a közelmúltban létrehozott Roma Demokratikus Párt (RDS) indítja.

A közszolgálati cseh televízió és rádió hétfőtől kezdve tíz napon át sugározza térítésmentesen a pártok és mozgalmak választási hirdetéseit. A választási klippek és beszélgetések az interneten is láthatóak, hallhatóak.

Az összes eddigi országos felmérés a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) győzelmét vetíti előre mintegy 30 százalékkal. A második helyre Cseh- és Morvaország Kommunista Pártját (KSCM) várják 17-18 százalék körüli eredménnyel, míg a harmadik helyen az ANO mozgalom van 13-15 százalék körüli támogatással. Rajtuk kívül a felmérések szerint még a jobboldali TOP 09 és a Polgári Demokratikus Párt (ODS) kerül be biztosan a képviselőházba.

Három párt - a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), az Úsvit, valamint a Polgári Jogok Pártja - Zemanék - népszerűsége pedig az öt százalékos választási küszöb határán mozog.

(MTI)

Bohuslav Sobotka, szociáldemokrata pártelnök közölte, hogy választási győzelme esetén pártja a kereszténydemokratákkal és a kommunistákkal kívánna együttműködni.

(MTI)