Az EP petíciós bizottsága lezárta a szlovák állampolgárságról szóló beadványt

2013. október 17. - 16:26 | Külföld

Lezárta, vagyis levette napirendjéről az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága csütörtökön azt a beadványt, amelyet Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Gubík László nyújtott be az EP-nek, mert diszkriminatívnak ítélték a szlovák állampolgársági törvény módosítását.

Az EP petíciós bizottsága lezárta a szlovák állampolgárságról szóló beadványt

A szlovák állampolgársági törvény szerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként felveszi egy másik állam állampolgárságát. A vonatkozó szlovákiai jogszabályt 2010-ben módosította az első Fico-kormány, miután a magyar Orbán-kormány lehetővé tette a határon túli magyarok egyszerűsített honosítását.

A petíciós bizottság májusban tárgyalta először a petíciót, és akkor még úgy döntött: mindaddig nem határoz a beadványról, amíg a szlovák alkotmánybíróság nem foglal állást az ügyben.

Ennek ellenére a bizottság napirendjéről határozó, a döntéseket előkészítő koordinátorok úgy döntöttek, hogy lezárják az ügyet.

Lomnici Zoltán szerint a bizottság a döntéssel azt üzente az állampolgársági törvényt vizsgáló szlovák alkotmánybíróságnak, hogy Európát nem érdeklik az egyes tagállamokban a kisebbségek ellen elkövetett atrocitások.

"A döntés nem csak a felvidéki magyarokat, hanem az egész magyar nemzetet sérti" - mondta az MTI-nek az EMT-elnök.

Új petíció készülhet?

Bauer Edit, a Magyar Közösség Pártjának EP-képviselője hangsúlyozta, hogy a jogfosztás ügyében új petíció benyújtását fogja kezdeményezni. Mészáros Alajos - szintén MKP-s - EP-képviselő sajnálatosnak tartja, hogy egy ilyen fontos kérdésben a szakbizottság nem az európai értékeket követi, hanem helyt ad azoknak a hamis érveknek és féligazságoknak, amelyet radikális nacionalista pártok képviselői tesznek le az asztalra. A kettős állampolgárság tiltása bármelyik tagállamban tovább csorbítja az európai integrációs törekvéseket.

(MTI/parameter)