Ferenc pápa a palesztin elnököt fogadta

2013. október 17. - 15:40 | Külföld

Mahmúd Abbász palesztin elnök szentföldi látogatásra hívta meg Ferenc pápát, amikor a katolikus egyházfő csütörtökön fogadta őt a Vatikánban - jelentették újságírók, akik jelen voltak az audiencián.

Ferenc pápa a palesztin elnököt fogadta

A katolikus egyházfő egy (a Szent Péter-bazilika főoltárának barokk oszlopát utánzó) tollat adott ajándékba Abbásznak - mint előtte több más hivatalos vendégének -, hozzáfűzve, hogy "azért egy tollat, mert bizonyára sok mindent kell aláírnia".

Abbász erre így válaszolt: "remélem, hogy aláírhatom az Izraellel való békemegállapodást" ezzel a tollal. Ferenc pápa hozzátette: "gyorsan, gyorsan!".

A palesztin elnököt többfős delegáció kísérte, közöttük Betlehem polgármestere. Abbász a palesztin területen nyomtatott első Biblia egy példányát ajándékozta az egyházfőnek.

Mahmúd Abbász - aki most találkozott először az argentin születésű katolikus egyházfővel -, a pápai dolgozószobában tartott mintegy félórás meghallgatás után megbeszélést folytatott Dominique Mamberti vatikáni "külügyminiszterrel". Neki és a jelen levő újságíróknak mondta el, hogy szentföldi látogatásra hívta meg Ferenc pápát.

Pietro Parolin, a hivatalát kedden elfoglaló szentszéki államtitkár betegsége miatt nem tudott találkozni Abbásszal.

Simon Peresz izraeli elnök már hónapokkal ezelőtt meghívta szentföldi látogatásra Ferenc pápát.

Olasz hírügynökségek az izraeli média bejelentéseit idézve közölték, hogy Ferenc pápa október 23-án Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt fogadja magánaudiencián. Netanjahu ugyanekkor Rómában John Kerry amerikai külügyminiszterrel is megbeszélést folytat.

(MTI)