Pussy Riot - Ismét éhségsztrájkol börtönében az együttes egyik tagja

2013. október 18. - 17:02 | Külföld

Ismét éhségsztrájkba kezdett Nagyezsda Tolokonnyikova, a Pussy Riot orosz punkegyüttes egyik bebörtönzött tagja, mert visszaszállították abba a javító-nevelő táborba, amelynek körülményei miatt korábban is így tiltakozott - közölte pénteken a lenta.ru orosz internetes híroldal.

Az orosz punk-aktivista elhatározásáról férje értesítette a hírportált.

A moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tavaly februárban tartott Putyin-ellenes akció résztvevőjét jelenleg a mordvinföldi 14-es számú javító-nevelő tábor egészségügyi részlegében őrzik. A fiatal nő ott jelentette be, hogy nem akar ételt venni magához.

Tolokonnyikova szeptember 23-án kezdett először éhségsztrájkba amiatt, hogy a büntetés-végrehajtási intézmény parancsnokhelyettese életveszélyesen megfenyegette. Arra is panaszkodott az orosz központi nyomozó hivatalnak és a sajtónak is eljuttatott nyílt levelében, hogy szerinte megsértik a fogva tartottak jogait, a börtönviszonyok pedig embertelenek. A fiatal nő a tiltakozó akciónak ezt a formáját egy hét múlva szüntette be, mert annyira leromlott az állapota, és ezért egy másik börtön kórházába szállították át.

Tolokonnyikova férje szerint az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat azt ígérte, hogy feleségét nem helyezik vissza abba a javító-nevelő táborba, ahonnan kórházba szállították. Pjotr Verzilov tájékoztatása szerint egy másik elítélt tanúsítja, hogy a 14-es számú javító-nevelő tábor egészségügyi részlegében Tolokonnyikova korábbi éhségsztrájkja alatt bebörtönzött társai lelki terrorjának volt kitéve.

A Pussy Riot tavalyi akciója miatt, "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén szintén elítélt Marija Aljohina azt jelentette be, hogy visszavonta azt a folyamodványát, amelyben azt kérte, hogy kétéves büntetésének letelte előtt engedjék szabadon. A fiatal nő úgy döntött, hogy a Nyizsnyij Novgorod környékén lévő javító-nevelő táborban marad, és ezzel fejezi ki támogatását Nagyezsda Tolokonnyikova mellett. Aljohina feltételes szabadlábra helyezési kérelmét egyszer már visszautasították.

A Pussy Riot formáció három tagját, Aljohinát, Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset tavaly augusztusban ítélték két év munkatáborra. Szamucevics büntetését azonban a fellebbviteli bíróság felfüggesztettre változtatta. Az eljárás és az ítélet nagy visszhangot keltett, mert orosz külföldi jogvédők egyaránt túlzottnak tartották.

MTI/para

Címkék: Pussy Riot