Medvegyev: legfeljebb 2 százalékkal nő az idén az orosz GDP

2013. október 21. - 15:57 | Külföld

A GDP az idén legfeljebb 2 százalékkal nő Oroszországban - jelentette ki az orosz kormányfő hétfőn, a külföldi befektetési konzultatív tanács ülésén.

Medvegyev: legfeljebb 2 százalékkal nő az idén az orosz GDP

Dmitrij Medvegyev elmondta, hogy az év első nyolc hónapjában 1,5 százalékos volt a GDP növekedése, míg tavaly meghaladta a 4 százalékot.

Az orosz ipari növekedés "gyakorlatilag a nullával egyenlő - fogalmazott az orosz kormányfő. Az okok elsődlegesen a külgazdasági konjunktúrában keresendők, tekintettel arra, hogy az orosz gazdaság exportra épül.

Dmitrij Medvegyev hozzátette ugyanakkor, hogy a további makrogazdasági mutatók "egészében véve stabilak". "Alacsony a munkanélküliség, egészen kicsi az államadósság, összehasonlítva más államokkal, a költségvetés gyakorlatilag kiegyensúlyozott, a nemzeti valuta stabil, és meglehetősen jelentősek az aranyvaluta-tartalékaink" - mondta az orosz miniszterelnök.

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter arról számolt be az orosz kormányfő Gorkiban lévő rezidenciáján zajló tanácskozást követően, hogy miközben az év első kilenc hónapjában 48 milliárd dollár (mintegy 10 300 milliárd forint) tőkét vontak ki Oroszországból, az országba érkezett működőtőke-beruházások 72 milliárd dollárt tettek ki.

(MTI)

Címkék: Dmitrij Medvegyev