EU-csúcs - Merkel: A barátok nem kémkednek egymás után

2013. október 24. - 17:46 | Külföld

A barátok nem kémkednek egymás után - jelentette ki Angela Merkel német kancellár az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára érkezvén csütörtökön. Előző nap fény derült arra, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) figyelhette a kancellár mobiltelefonját.

EU-csúcs - Merkel: A barátok nem kémkednek egymás után

Angela Merkel hozzátette: helyre kell állítani a bizalmat. "Szövetségesek vagyunk, és ilyen szövetséget csak bizalomra lehet építeni" - hangoztatta. Júliusi berlini látogatásakor is és szerdán telefonon is közölte Barack Obamával, hogy elfogadhatatlannak tartja a barátok közötti kémkedést. "Ez nem csak rám vonatkozik, hanem minden német polgárra" - húzta alá Merkel.

A német kancellár a történtek kapcsán annak fontosságát hangsúlyozta, hogy döntésre kell jutni az Európai Unióban arról, milyen adatvédelmi, adatbiztonsági megállapodásokra van szükség, illetve hogyan lehet garantálni az átláthatóságot, a transzparenciát az Egyesült Államok és Európa kapcsolataiban.

Merkel arra is kitért, hogy a csúcs témája emellett az, hogy áttekintsék, milyen eredmények születtek a munkahelyteremtésben, hogyan lendíthető fel a digitális gazdaság és hogyan áll a bankunió létrehozásának üteme.

A német külügyminiszter csütörtökön hivatalába kérette a berlini amerikai nagykövetet, miután szerdán fény derült arra, hogy az NSA megfigyelhette Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját. Egy nappal korábban pedig a francia államfő adott hangot nemtetszésének, miután kiderült, hogy az NSA 2012 és 2013 fordulóján több tízmillió francia telefonhívás adatait rögzíthette. Az amerikai nagykövetet Párizsban is bekérették a külügyminisztériumba.

James Clapper amerikai nemzeti hírszerzési igazgató szerint mindazonáltal a Le Monde tekintélyes francia lapban megjelent hírek nem igazak, "pontatlan és félrevezető" információkat tartalmaznak, az Egyesült Államok pedig csak olyan hírszerző tevékenységet folytat, mint bármelyik másik ország.

MTI/para