Szaúd-Arábiában megbüntethetik, aki támogatja, hogy a nők autót vezethessenek

2013. október 25. - 13:32 | Külföld

Büntetésre számíthat Szaúd-Arábiában az, aki az internetes közösségi oldalakon csatlakozásra buzdít a nők autóvezetéshez való jogáért szervezett tüntetéshez - jelentette be pénteken a rijádi belügyminisztérium. A női autós "akciónapot" szombatra tervezik.

A szaúdi kormány arra már korábban felhívta a figyelmet, hogy minden nő, aki "a társadalmi békét veszélyezteti" a vezetési tilalom elleni tüntetésen való részvétellel, illetve a volánhoz ül, feljelentésre számíthat. Megbüntetik a nők férfi gyámját is, illetve mindazokat, akik átengedik autójukat egy nőnek. Minden szaúdi nőnek van férfi gyámja, aki jogi és üzleti ügyekben felelős érte.

Szaúd-Arábia az egyetlen ország, ahol a nők nem vezethetnek gépkocsit. Keményvonalas konzervatív iszlám felfogás szerint erkölcstelenséghez vezet, ha a nők elkezdenek autót vezetni. Korábbi kísérletek a tilalom eltörlésére kudarcot vallottak. Nem sikerült törvénymódosítást elérniük a törvényhozás, a súratanács első női tagjainak sem, akiket Abdalláh király nevezett ki januárban.

A kormány azután terjesztette ki a tüntetést övező tilalmak körét, hogy a hét elején mintegy másfél száz iszlám értelmiségi jelent meg Abdalláh király dzsiddai nyári palotájánál, és kifogásolták, hogy a hatóságok "hallgatnak", és nem tesznek semmit a nőjogi aktivisták felhívásaival szemben.

mti/para