Kaotikus állapotok uralkodnak Fukusimában

2013. október 28. - 10:09 | Külföld

Japán médiajelentések szerint Tanaka Sunicsi, a fukusimai balesetet követően felállított hatóság elnöke arra szólította fel Hirosze Naomi Tepco-vezért, hogy a cég hajtson végre jelentős és hosszú távú reformokat, mindenekelőtt javítsa a fukusimai dolgozók munkakörülményeit, miután az elmúlt hetekben több üzemzavar is történt emberi mulasztás miatt.

Kaotikus állapotok uralkodnak Fukusimában

Azt sem tudják, mit csinálnak?

Azt egy korábbi jelentésében a Tepco is elismerte, hogy a fukusimai munkások túlterheltsége növeli a hibák esélyét, ráadásul a dolgozók esetenként nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan milyen feladatot kaptak és azt hogyan kellene elvégezniük.

Hirosze a találkozón elismerte, hogy a cég nehezen talál munkásokat a fukusimai helyreállításhoz, de azt ígérte, hogy az ország más létesítményekből fog munkaerőt áthelyezni a 2011. márciusi atomkatasztrófa helyszínére.

Az erőműből az elmúlt hónapokban számos alkalommal szivárgott ki a reaktorok hűtésére használt sugárszennyezett víz. Tanaka szerint a "buta hibák" azt jelzik, hogy a létesítményben romlik a munkakedv és nő a felelőtlenség.

Az erőműben felgyülemlett több százezer tonna sugárszennyezett víz kezelésére a Tepco hétfőn egy újabb - második - tisztítórendszert helyezett üzembe, amely 62 féle radioaktív anyag kiszűrésére alkalmas. A tervek szerint őszre már három ilyen rendszer fog működni az erőműben.

Kérdéses a gyakorlati haszon

A 13 hónapja felállított hatóság elnöke most találkozott először egy atomipari vállalat vezetőjével. Eddig azért kerülte ezt, mert a hatóság elődjét sok bírálat érte, amiért túl szoros kapcsolatot ápolt és állítólag összejátszott az atomipari magáncégekkel.

Megfigyelők szerint a találkozó azt jelzi, hogy Tanaka egyre aggályosabbnak tartja a fukusimai helyzetet, szakértők ugyanakkor megkérdőjelezték a hétfői egyeztetés gyakorlati hasznát.

(MTI)