Bezártak a szerb autóiskolák

2013. október 30. - 14:44 | Külföld

Múlt péntek óta egy intézménynek sincs működési engedélye az országban.

Egy szigorú jogszabály miatt bezártak az autósiskolák Szerbiában - adta hírül szerdán a belgrádi tömegtájékoztatás.

Az utóbbi napokban mintegy 900 autósiskola zárta be kapuit, és több mint 50 ezer ember számára szakadt meg az oktatás és a vizsgáztatás, mert az iskolák nem teljesítették azokat az előírásokat, amelyeket a közlekedési törvény ír elő.

Az új előírások végrehajtására egy évük volt az autósiskoláknak, ezeket azonban nem teljesítették. A szabályzat szerint a tantermek nem lehetnek kisebbek 25 négyzetméternél, az irodahelyiség pedig legalább 8 négyzetméteres kell, hogy legyen. Az autósiskolának minden vezetői kategóriára rendelkeznie kell gépjárművel. A legnagyobb gondot a legtöbb intézmény számára mégis az jelenti, hogy a gyakorlópálya 51 méter hosszú és 7 méter széles kell, hogy legyen.

Mielőtt az új szabályzat életbe lépett, Szerbiában körülbelül 2000 autósiskola működött. A szerbiai belügyminisztérium illetékesei a Tanjug szerb hírügynökségnek azt mondták, hogy azoknál az intézményeknél, amelyek beadták kérelmüket a további működésre, a legnagyobb problémát a képzett oktatók hiánya jelenti. Így október 25. óta egy szerbiai autósiskolának sincs működési engedélye.

Mivel azonban az autósiskolák többsége nem tudja teljesíteni a feltételeket, a belügyminisztérium még egy év haladékot adott az oktatási intézményeknek, az erről szóló határozatot azonban még nem kapták kézhez az oktatók.

(MTI)

Címkék: autóiskola