Cseh választás - Továbbra is nagy a káosz: Ki fog itt kormányt alakítani?

2013. október 30. - 07:53 | Külföld

Továbbra sem világos, ki fog a hét végi előre hozott képviselőházi választáson győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) nevében tárgyalni az új cseh kormány megalakításról.

A korábbi bejelentésekkel ellentétben kedden a lehetséges partnerek - ČSSD, IGEN (ANO), Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-ČSL) - között semmiféle megbeszélés nem volt.

A legfőbb probléma a szociáldemokrata párt vezetésének megosztottsága. A Miloš Zeman államfőhöz hű, Michal Hašek első alelnök által vezetett szárny ugyanis vasárnap az elnökségi ülésen kizárta a tárgyalóküldöttségéből Bohuslav Sobotka pártelnököt, aki a rivális szárny, az önálló szociáldemokrata politika híve. Ugyancsak felszólították Sobotkát, hogy mondjon le pártelnöki tisztségéről, amit ő elutasított.

Az új tárgyalóküldöttséget Hašek vezette volna. Az elnökségi határozat szerint Sobotka a felelős azért, hogy a párt ugyan megnyerte a választást, de a vártnál sokkal kisebb arányban. A pártelnök ezt is elutasította, a vasárnapi elnökségi ülést pedig puccsnak minősítette, amelyet riválisai szerinte Zemannal együtt sütöttek ki. Kiderült ugyanis, hogy Zeman és Hašek már szombaton este titokban találkoztak.

Sobotka azután hétfőn bejelentette, hogy az ő mandátuma erősebb, mint Hašeké, ezért ő is tárgyalásokat kezd az ANO-val és a kereszténydemokratákkal. Andrej Babiš, az ANO és Pavel Belobrádek, a KDU-ČSL elnöke előbb kiváró álláspontra helyezkedtek, majd kedden délután bejelentették, hogy Sobotkát tekintik partnernek, és vele ülnek tárgyalóasztalhoz.

A ČSSD új képviselőházi frakciójának alakuló ülése után kiderült, hogy a Hašek vezette tárgyalóküldöttség szétesett, mert előbb mindkét oldal egy-egy tagja kilépett belőle, majd maga Hašek is kilépett, s azt mondta: az egységes szociáldemokrata tárgyalóküldöttség híve. Új álláspontját azonban nem magyarázta meg.

A képviselőházi frakció elnökének a képviselők Jeronym Tejcet választották meg. Tejc a szociáldemokraták Hašek vezette szárnyához tartozik, és vasárnap támogatta Sobotka leváltását.

Megfigyelők szerint a helyzet alakulása alapján valószínű, hogy a tárgyalásokat a ČSSD nevében újra a pártelnök fogja vezetni. Biztosra azonban semmi sem vehető. Milan Štech, a szenátus szociáldemokrata elnöke kedden nyilvánosan azt javasolta, hogy "az összeesküvőket" - Hašeket és társait - zárják ki a szociáldemokrata pártból.

Hašek és társai vasárnapi lépése más politikai pártok vezetői, a sajtó és a lakosság körében is bírálatokat váltott ki. Szociáldemokrata választók és párttagok egy csoportja kedden is tüntetést szervezett Prágában Sobotka mellett.

Sobotka csütörtökre összehívta a párt legszűkebb vezetésének, a grémiumnak, majd november 10-re a párt végrehajtó bizottságának az ülését.

MTI/para