Nagyon veszélyes műveletet hajtanak végre Fukusimában

2013. október 30. - 11:10 | Külföld

Novemberben megkezdődhet az elhasznált fűtőelemek kiemelése a két és fél éve balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű 4-es reaktorának pihentetőmedencéjéből.

A japán atomenergetikai hatóság szerdán hagyta jóvá ennek terveit. Ez lesz az eddigi legveszélyesebb művelet a létesítmény lebontásánál.

A hatóság szerdán megfelelőnek találta az erőművet üzemeltető Tepco energiavállalat terveit, így a fűtőelemek kiemelése a korábbi terveknek megfelelően hamarosan megindulhat.

A 2011. március 11-én földrengésben és cunamiban megrongálódott Fukusima-1 erőmű 4-es reaktorának pihentetőmedencéjében 1533 elhasznált fűtőelem van, amelyek közül szakértők szerint több megsérült. Bár a 4-es reaktor nem működött a katasztrófa idején, az épületben tűz volt, majd hidrogénrobbanás történt, ezért annak szerkezete súlyosan megsérült.

A Tepco állítása szerint azóta megerősítették az épületet, így az képes elviselni egy erősebb földrengést is, de a pihentetőmedence biztonságossága miatt független szakértők folyamatosan aggódnak.

Szakértők szerint a körülbelül 400 tonnányi uránrúd eltávolítása nemcsak az egyik első és legfontosabb lépése a létesítmény 40 évesre becsült, 10 milliárd dollárba kerülő lebontásának, de a legveszélyesebb is. Az elhasznált kazetták kiemelése normális esetben rutinfeladatnak számít egy atomerőműben, de arra eddig nem volt példa, hogy egy megrongálódott blokkból távolítsanak el sérült uránrudakat. Ha csak egyetlen fűtőelem eltörik, beszorul, vagy két kazetta túl közel kerül egymáshoz, jelentős mértékű radioaktív sugárzás szabadulhat ki az erőműből.

A Tepco egy távirányítású daruval felszerelt szerkezetet készített a művelet végrehajtásához. A tervek szerint a fűtőelemeket kiemelik a helyükről, egy nehézacél kamrába teszik, majd áthelyezik az erőmű közös tároló medencéjébe, amelynek épülete sértetlenül maradt, és biztonságos területen fekszik. Normál esetben száz napba telik az eltávolítás, de Fukusimában várhatóan egy-két évig tart majd. Tavaly a cég próbajelleggel már kiemelt két rudat a pihentetőmedencéből.

A művelettel kapcsolatos aggodalmakat növeli, hogy a Tepco az elmúlt hónapokban hibát hibára halmozott az erőműben, és emberi mulasztások miatt több esetben is radioaktív víz szivárgott ki a tengerbe.

A sokasodó hibák és a leszerelés körüli fejetlenség miatt szerdai japán sajtóhírek szerint a kormányzó Liberális Demokrata Párt a Tepco feldarabolását fontolgatja. Az LDP-hez közel álló Jomiuri és Nikkei napilapok jelentése szerint a pártban köröztetett tervek szerint a fukusimai lebontásban érintett részlegeket pénzügyileg és szervezetileg is leválasztanák az energiaszolgáltató vállalatról.

(MTI)

Címkék: Fukusima