Öngyilkos merénylő robbantott Tunéziában

2013. október 30. - 15:25 | Külföld

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy tunéziai üdülőhely strandján szerdán, míg egy másik, merényletre készülő személyt a volt államfő mauzóleumának közelében tartóztattak le az észak-afrikai országban.

Az öngyilkos merénylő az európai turisták körében népszerű Szúsza városában, egy tengerparti szálloda előtt hozta működésbe az övébe tömött robbanószereket.

A terrorakció ugyan pánikot okozott a fürdőzők körében, de a támadón kívül senki sem vesztette életét, és sebesültekről sem érkeztek jelentések.

Egy másik szerdai incidens során Monasztir városában, Habib Burgiba néhai államfő mauzóleumának közelében letartóztattak egy férfit, aki hátizsákjában egy robbanószerkezettel az országot 1956-os függetlenné válása után 30 éven át irányító elnök nyughelye felé tartott.

Tunéziában viszonylag ritkák a hasonló támadások, de az arab tavasz eseményei óta az ország egyes részeiben megerősödtek a szélsőséges felkelők, akik október folyamán eddig kilenc rendőrt öltek meg. A kormány szerint ezen csoportok fegyverekhez és kiképzéshez jutottak a szomszédos Líbiában, kihasználva az ott a 2011-es forradalom óta uralkodó kaotikus állapotokat.

Az iszlamista en-Nahda párt vezette kormányzat a nyáron hajtóvadászatot indított az Anszar as-Saría nevű szélsőséges szalafista csoport ellen, amelyet több támadás elkövetésével gyanúsítanak.

(MTI)