Indiában megkezdődött a világ legmagasabb szobrának építése

2013. október 31. - 18:56 | Külföld

Megkezdődött Indiában annak a 182 méteres szobornak az építése, amely elkészülte után a legmagasabb lesz a világon. Az alkotás az ország függetlenségi harca egyik jelképének számító Szardar Patelt ábrázolja.

A szobor alapkövét csütörtökön tették le a Narmada folyó egyik szigetén Gudzsarát szövetségi állam miniszterelnöke jelenlétében. Narendra Módi arra szólította fel a helyi földműveseket, hogy gyűjtsenek fémet a készülő műhöz.

"Az emberek jönnek, hogy lássák a Tádzs Mahalt, özönlenek Amerikába a Szabadság-szoborhoz és Franciaországba az Eiffel-toronyhoz. Most majd ide fognak zarándokolni, hogy lássák ezt a csodát" - mondta a Gudzsarát legnagyobb városától, Ahmedabádtól mintegy 170 kilométerre délkeletre fekvő kevádiai építkezés helyszínén.

A hatóságok szerint a fémgyűjtő akció január végéig tart szerte a szövetségi államban. A miniszterelnök szerint ha mindenki lead 200-400 gramm fémet, az elegendő lesz a szobor elkészítéséhez.

Szardar Patel a "nagy lélek", Mahátma Gandhi barátja és társa volt az indiai függetlenségért vívott küzdelemben. Az önálló India első belügyminisztereként legfontosabb feladata volt egységes állammá tenni a megannyi hercegséget és gyarmati területet az egykori brit kolónián.

A maga 182 méterével Patel emlékműve a New York-i Szabadság-szobornál kétszer, a Rio de Janeiró-i Krisztus-szobornál négyszer magasabb lesz.

A világ jelenlegi legmagasabb, 128 méteres szobra egy Buddha-ábrázolás Kína Henan tartományában.

A gudzsaráti alkotás várhatóan négy év alatt készül el. Az építés 25 milliárd rúpiás (87,7 milliárd forintos) költségeit adományokból és adóbevételekből kívánják fedezni.

mti/para