Tiszta Orbanisztán: Garázdaságnak minősítik az „Orbán-szobor“ ledöntését?

2013. október 31. - 18:38 | Külföld

Garázdaság gyanúja miatt eljárás indult ismeretlen tettes ellen a Magyar Szolidaritás Mozgalom szeptember 29-ei rendezvényén történt szobordöntés ügyében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-vel.

Tiszta Orbanisztán: Garázdaságnak minősítik az „Orbán-szobor“ ledöntését?

A rendőrség tájékoztatása szerint az eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság I. kerületi Rendőrkapitánysága indította.

Közölték azt is, hogy nyomozás érdekeire tekintettel az üggyel kapcsolatban nem kívánnak bővebb tájékoztatást adni.

A Szolidaritás szeptember 29-én, a budapesti Clark Ádám téren tartott kormányellenes demonstrációja végén lelepleztek egy Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló, bronzszínű hungarocell szobrot, majd ezt aktivisták ledöntötték úgy, hogy a Sztálin-szobor egykori ledöntésére emlékeztető módon a csizmája a talapzaton maradt. A tömeg ezután a Lánchídon át a Terror Háza Múzeumhoz vitte a feldarabolt szobrot, ahol a maradványokat felállították.

A feljelentő magánszemély az MTI-hez eljuttatott feljelentés-kiegészítésében Kónya Pétert, a Szolidaritás társelnökét is feljelentette garázdaságra való felbujtás miatt.

Kónya Péter a demonstráción azt mondta, hogy a szobor szimbolizálja mindazt, amitől 2014-ben meg kell szabadulnia az embereknek.

mti/para