Nemzetközi irathamisító csoportot leplezett le a cseh rendőrség

2013. november 1. - 18:32 | Külföld

Hét külföldi állampolgárt vett őrizetbe a cseh rendőrség, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy okirat-hamisító nemzetközi csoport tagjai voltak - közölte Pavel Hanták, a cseh rendőrség korrupcióellenes osztályának (ÚOOZ) szóvivője pénteken.

Hanták elmondta, hogy az akció az Europol segítségével valósult meg. A csehországi őrizetbe vételekkel egy időben külföldön további 19 embert vettek őrizetbe a hatóságok, és több mint félszáz helyen tartottak házkutatást.

A cseh rendőrség szerint a csoport Prágában személyazonosító iratokat hamisított, elsősorban németországi, ausztriai, franciaországi, norvégiai és finnországi megrendelők számára. Az irathamisító műhelyek berendezéseit lefoglalták.

"A lopott eredeti cseh személyi iratokat a megrendelő kívánalmai szerint módosították" - jelentette ki a szóvivő.

Hanták szerint a jól szervezett csoport egy-egy dokumentumért 300-600 eurót kért, és a pénzt mindig közvetítőkön keresztül szedte be. A rendőrségnek bizonyítékai vannak arra, hogy a csoport nyeresége Csehországban meghaladta az 1,2 millió koronát azaz a 40 ezer eurót.

Az irathamisítók feje egy 47 éves örmény állampolgárságú férfi volt, aki főleg az Európában élő arab és orosz nyelvű csoportok megrendelésére dolgozott.

A hét őrizetbe vett ember közül háromnak örmény, egy-egynek pedig moldovai, algériai, tunéziai és ukrán állampolgársága van. Hat ember ellen azonnal vádat emeltek.

Amennyiben a bíróság bizonyítottnak találja a vádakat, az okirat-hamisítók akár tíz éves börtönbüntetést is kaphatnak.

MTI/para