Titkos adatgyűjtés - Az oroszok szerint Washingtonnak nehéz lesz helyreállítania a bizalmat

Az Egyesült Államoknak nehéz lesz helyreállítania a bizalmat maga iránt azok után, hogy kémkedett szövetséges országok vezetői ellen - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott, és pénteken megjelent interjújában.

Nem szokatlan, hogy ilyen tevékenységet végez egy ország, de az igen, hogy "ennyire cinikus módon" - vélekedett a kormányfő.     "Megnyugtathatók a kedélyek? Szerintem igen. De őszintén szólva, ebben a helyzetben semmilyen nyugtatgatás nem segít. Mit lehet mondani? Azt, hogy bocsánat, ilyen többé nem fordul elő, vagy hogy megpróbálunk nem lehallgatni benneteket? Ezeket senki nem hinné el" - toldotta meg.

Szíriával kapcsolatban kifejezte reményét, hogy még az év vége előtt megtartják a tervezett nemzetközi békekonferenciát, noha médiajelentések szerint Moszkvának nézeteltérése van Washingtonnal a szíriai ellenzék képviseletével kapcsolatban. Medvegyev felszólította a szembenálló feleket, hogy engedjenek álláspontjukból, és bírálta az ellenzéket amiatt, hogy a béketárgyalások előfeltételéül  biztosítékokat követel arra, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök távozik a hatalomból. 

"Mindenkinek engednie kell, az ellenzéki vezetőknek és a szíriai kormánynak is" - mondta Medvegyev.

A nyugati hatalmak és a Perzsa-öböl menti arab országok Aszaddal szemben azon az állásponton vannak, hogy a tervezett genfi tárgyalásoknak két küldöttség - a szíriai hatalom és a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) vezette ellenzék - között kell folynia. Damaszkusz és Oroszország viszont azt javasolja, hogy az ellenzéknek több delegációja legyen, köztük olyan is, amelyben a szíriai kormány által megtűrt, Damaszkuszban tevékenykedő ellenzékiek vannak.

"Szerintem azok az elgondolások, hogy zárjuk ki Aszad elnököt, majd állapodjunk meg mindenben, irreálisak mindaddig, amíg Aszad hatalmon van. Ő nem bolond. Valamilyen garanciát, vagy valamiféle javaslatokat akar kapni arra vonatkozóan, hogy milyen irányt vesz a politikai párbeszéd az országon belül, hogy lesznek-e választások, és hogy mi lesz az ő sorsa" - mondta Medvegyev.

Aszad nemrég közölte, hogy indulna a jövőre esedékes választáson. 

Az Ukrajnának történő gázszállítással kapcsolatban azt mondta Medvegyev, hogy egyelőre nincs ok annak leállítására pusztán egy ki nem fizetett számla miatt. Ezzel hárította el azokat a jóslatokat, amelyek szerint "azonnal kitörhet egy gázszállítási háború, és Európa gáz nélkül marad".

A Gazprom orosz gázipari cég kedden közölte, hogy Ukrajna még mindig tartozik egy 882 millió dollár értékű augusztusi számla kiegyenlítésével.

Medvegyev tagadta, hogy azért követelné Oroszország Ukrajnától az elmaradt számla kifizetését, mert ezzel jelezte: ellenzi, hogy az Európai Unió társulási megállapodást kössön Ukrajnával, ami a november végi EU-csúcstalálkozón várható.

A két ügynek semmi köze egymáshoz - állította Medvegyev. Hozzátette, hogy mindazonáltal megváltozna a két volt szovjet tagköztársaság "különleges viszonya", ha Ukrajna szorosabbra fűzné kapcsolatát az EU-val. Kijelentette, elképzelhető, hogy Ukrajnával szemben áttérnek az előre fizetés rendszerére, ha nem egyenlíti ki a számlát.

A 2014-es szocsi téli olimpiával kapcsolatban Medvegyev hangsúlyozta, hogy az orosz kormány és a biztonsági szolgálatok el tudják hárítani a fenyegetéseket, és garantálják a rendezvények biztonságát.

Az orosz hatóságok számos biztonsági intézkedést vezettek be az Észak-Kaukázus szomszédságában lévő városban - tette hozzá.

A Kaukázusban iszlamista lázadók időről időre erőszakcselekményekkel hallatnak magukról.

"Az országban számos helyen van veszély, ezért mindenki megtesz minden tőle telhetőt ezek elhárítására. A kormány megpróbálja garantálni az olimpiai játékok százszázalékos biztonságát, és szerintem ez sikerülni fog" - hangoztatta.

MTI/para