Bill de Blasio, New York sokat ígérő leendő polgármestere

2013. november 6. - 07:23 | Külföld

A plebejus demokrata Bill de Blasio személyében a New York-iak olyan új polgármestert választottak meg, aki sok szempontból ellentétje elődjének, a milliárdos és független Michael Bloombergnek.

Bill de Blasio, New York sokat ígérő leendő polgármestere

A választás eredménye a The New York Times szerint a város lakóinak elutasító válasza volt arra a konokul pragmatikus és üzleties gondolkodásmódra, amely az elmúlt két évtized során - Rudy Giuliani és Bloomberg kormányzása alatt - meghatározta a városháza politikájára.

De Blasio az amerikai politikai értékrend szerint határozottan balra húz, hatósági jóléti beavatkozást és más radikális változásokat ígérve az Egyesült Államok legnépesebb metropoliszában. Az 52 éves politikus diákkorában, a nicaraguai kontrákat támogató Ronald Reagan elnöksége alatt, nyíltan a kubai segítségre támaszkodó sandinisták pártjára állt. Polgármesteri kampánya idején a középosztály és az etnikai kisebbségek védelmezőjeként lépett fel, nyíltan hirdetve, hogy a felesége fekete, a gyermekei, a 16 éves Dante és a 18 esztendős Chiara "kétfajúak".

Bill de Blasio felsőfokú tanulmányait a New York-i Egyetemen és a Columbia Egyetemen nemzetközi és társadalmi kapcsolatok szakon végezte. 2002 és 2009 között Brooklynt képviselte a New York-i városi tanácsban, 2000-ben Hillary Clinton szenátorválasztási kampányának menedzsere volt és 2009 óta ombudsmanként lép fel a város vezetése és a lakosság között.

A politikus sokáig esélytelennek tűnt a polgármesterségért folytatott küzdelemben. A favorit inkább a városi tanács szóvivője, Christine Quinn volt, aki New York első női polgármestere és egyben első olyan vezetője lehetett volna, aki nyíltan vállalja másságát.

A sokszínű város közhangulatában nyáron mégis fordulat következett be, részben annak köszönhetően következett, hogy a leendő polgármester hitvese, a nála hat évvel idősebb Chirlane McCray afroamarikai költőnő, jogvédő aktivista és egykori leszbikus, valamint a de Blasio házaspár fia és a lánya is kivette részét a politikai küzdelemből. A magánéletét titokban titkoló, munkamániás és sokak által gőgösnek tartott Bloomberg után üde színfoltként hatott a brooklyni de Blasio család közvetlensége.

De Blasio élesen bírálta, hogy Bloomberg kormányzása alatt New Yorkban szélesebbre nyílt a társadalmi olló. Mint mondta, meg kívánja emelni az évi félmillió dollárnál magasabb jövedelműek adóját, hogy finanszírozhassa az óvodákat és az ingyenes iskolai étkeztetést, megígérte továbbá, hogy szociális lakásokat fog építtetni. Kilátásba helyezte, hogy leváltja New York rendőrfőnökét az irányítása alatt álló hatóságnál bevezetett, szúrópróbaszerű utcai motozások ("stop and frisk") miatt, amelynek célpontjául a leggyakrabban afroamerikai és latin-amerikai származású fiatalok váltak.

A német származású apától és olasz anyától származó politikust eredetileg Warren Wilhelm néven anyakönyvezték, de miután a családfő elhagyta őket, itáliai őseinek nevét kezdte használni, és 2002-ben hivatalosan felvette a Bill (William) keresztnevet is, amelyen egész életén át becézték.

Ellenfelei szerint de Blasio tapasztalatlan ahhoz, hogy átvegye 300 ezer közalkalmazottat foglalkoztató New York-i polgármesteri hivatal irányítását és a politikusnak nincsenek határozott elképzelései arról, hogy milyen irányba fejlessze tovább Bloomberg örökségét, aki három ciklusának 12 éve alatt arra helyezte a hangsúlyt, hogy a 8,3 milliós New Yorkot minél biztonságosabbá, zöldebbé és egészségesebbé tegye, és begyógyítsa a 2001. szeptember 11-i terrortámadások ütötte sebeket.

Miközben Wall Street-párti elődjét ostorozta, és sok kedvező változást ígért az időseknek, a homoszexuálisoknak, a muzulmánoknak, a kisvállalkozóknak, az iskolásoknak, de még a taxisoknak is, de Blasio a kampány során gondosan ügyelt arra is, hogy ne rontsa el viszonyát a New York gazdaságát meghatározó üzleti és az ingatlantulajdonos-körökkel sem.

A leendő polgármester a szavaztok 88 százalékának összesítése szerint a voksok 73,2 százalékát kapta, ami elvben megfelelő felhatalmazást jelent a számára ahhoz, hogy megpróbálja valóra váltani nagyratörő ígéreteit.

MTI/para

Címkék: Bill de Blasio