Társadalmi probléma a szerencsejáték-függőség Csehországban

2013. november 8. - 08:03 | Külföld

Mintegy 42 ezerre tehető azok száma Csehországban, akiknél szerencsejáték-függőség alakult ki, 168 ezer embernél pedig fennáll ennek a veszélye - derült ki a cseh drogellenes központ tanulmányából, amelynek tartalmát csütörtökön ismertették Prágában.

Jindrich Voboril, a központ koordinátora megerősítette, hogy a kormányzat a közeljövőben törvényesen is korlátozni szeretné a nyerőautomaták üzemeltetését az egyes településeken.

"Az országos felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezett 10 állampolgárból élete során hat már játszott valamilyen szerencsejátékot, tavaly például a felnőttek 14 százaléka" - fejtette ki a koordinátor. A felmérést egy 15-64 év közötti lakossági mintán, több mint kétezer fő bevonásával végezték.

"Az Európai Unión belül Csehországban van a legtöbb nyerőautomata. Világviszonylatban is az elsők között vagyunk. Ennek számos egészségügyi és szociális következménye van, amelyek súlyos terhet jelentenek a társadalom, a családok és az egyének számára is" - jelentette ki Voboril, hozzátéve, hogy a kórosan szerencsejáték-függő személyek közül évente csak mintegy kétezer részesül orvosi kezelésben.

Elmondta: Csehországban ma több mint 70 ezer nyerőautomata van üzemben, ezer lakosra átlagban 7,5 - nagyvárosokban 11 - ilyen berendezés jut. "Más országokban tízezrekre jut ennyi játékgép" - jegyezte meg a szakember, aki szerint Németországban harmad-, Ausztriában pedig tizedannyi az automaták száma.
Voboril leszögezte, hogy a szerencsejáték-függőség komoly problémákat okoz, amelyekkel az állam eddig nem foglalkozott kellőképpen. Úgy vélte, hogy a nyerőautomaták számának korlátozása következtében a játékosok egy része az interneten keres majd játéklehetőséget. A különféle szerencsejátékokon tavaly összesen 135,5 milliárd koronát költöttek el a játékosok.

Csehországban a játékautomaták üzemeltetését az önkormányzatok engedélyezik, illetve szabályozzák. Prágában például jelenleg 650, játékautomatákat és hasonló játékokat működtető kereskedelmi egység, illetve kaszinó van. Ezek számát a város vezetése rendelettel 340-re kívánja csökkenteni. A tervek szerint a vendéglőkből teljes mértékben kitiltanák a nyerőautomatákat, és betiltanák a reklámozásukat is. A cseh főváros ezzel ugyanakkor több százmilliós bevételtől fog elesni, amit más helyről kell pótolni.

A nyerőautomaták más városokban is problémát jelentenek, sok helyen azonban éppen azért nem merik korlátozni a számukat, mert a település nagy bevételektől esne el.

(MTI)