Németországban folytatódtak a megemlékezések a kristályéjszaka 75. Évfordulójáról

2013. november 9. - 20:57 | Külföld

Németországban szombaton folytatódtak a megemlékezések a 75 évvel ezelőtti antiszemita pogromsorozatról, a kristályéjszakáról. Az államfő egy zsinagógánál koszorúzott, Berlinben pedig önkéntesek tisztogatták a botlatóköveket.

Joachim Gauck államelnök a brandenburgi Eberswalde település zsinagógáját látogatta meg szombaton, amelyet a kristályéjszakán elpusztítottak a nácik. Joachim Gauck Stephan Kramer, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZJD) főtitkárának társaságában koszorút helyezett el a zsinagógánál a pogrom áldozataira emlékezve.

A kristályéjszakára emlékezve Berlinben számos üzlet kirakatát fóliával borították be, amely olyan hatást kelt, mintha betörték volna a kirakatüveget. A fővárosban a szombati nap folyamán számos önkéntes gyűlt össze, hogy megtisztítsa a zsidóüldözések áldozatainak nevét megörökítő utcaköveket, az úgynevezett botlatóköveket.

A nácik által meggyilkolt zsidók egykori lakhelyei elé, a járdába süllyesztve elhelyezett, macskakőre erősített réztáblák több mint 500 német településen, valamint Európa számos más országában, köztük Magyarországon állítanak emléket az áldozatoknak.

Számos alkalommal előfordul, hogy ismeretlenek megrongálják a botlatóköveket.

Joachim Gauck szombaton szégyenteljesnek nevezte, hogy egyesek megrongálják az emléktáblákat. Azonban öröm az ürömben, hogy az ilyen esetek után mindig jelentkeznek olyanok, akik azonnal kifizetik a botlatókő helyreállítását - tette hozzá az államfő.

A kristályéjszakán, 1938. november 9-én este, egy Párizsban dolgozó német diplomata meggyilkolása után felülről szervezett és a népharag spontán kitörésének beállított pogromok kezdődtek a náci Németországban és a birodalomhoz csatolt Ausztriában. A több napig tartó pogromsorozatban szétvertek és kiraboltak több ezer üzletet és megrongáltak nagyjából ezer zsinagógát és más zsidó vallási épületet. Több száz zsinagóga teljesen kiégett. A kristályéjszakának több mint száz zsidó esett áldozatul, 30 ezer férfit pedig koncentrációs táborokba hurcoltak.

mti/para