Nyugalmasabb évek jönnek a világgazdaságban, de az euró kockázat

2013. november 12. - 19:59 | Külföld

A gazdasági és piaci viharok elhúzódó időszaka után úgy tűnik, hogy a világgazdaság következő két éve valamelyest stabilabb lesz - jósolta kedden Londonban ismertetett globális előrejelzésében a Moody's Investors Service.

Nyugalmasabb évek jönnek a világgazdaságban, de az euró kockázat

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának közgazdászai a 19 oldalas helyzetértékelésben kiemelik ugyanakkor azt a véleményüket is, hogy az euróövezeti válság nincs megoldva, továbbra is érdemi annak a kockázata, hogy egyes eurótagországok távozni kényszerülnek a valutaunióból, és így az euróválság változatlanul az egyik legnagyobb globális kockázati tényező.

A Moody's elemzése szerint a pénzügyi válság elhatalmasodása óta jelentős előrelépés történt a szerkezeti egyensúlyhiányok kezelésében, az euróövezeti periféria külső hiányai jórészt eltűntek, és csökkentek az államháztartási deficitek a fejlett ipari gazdaságokban.

A felzárkózó térség gazdaságai számára komoly kihívást jelent az amerikai monetáris politika várható normalizálása, ám e gazdaságok is megfelelő "előzetes figyelmeztetésben" részesültek a nyári piaci kilengések idején - áll a Moody's keddi londoni elemzésében.

A ház szerint a következő tizenkét hónap során a húsz legnagyobb fejlett és felzárkózó ipari gazdaság (G20) mindegyikében valószínűleg újraindul a növekedés, és a világgazdaság egésze is túljuthatott a pénzügyi válság és a nyomában járó recesszió legrosszabb időszakán.

A Moody's londoni elemzői szerint jövőre Olaszországban is várhatóan gazdasági növekedés lesz, és így 2010 óta 2014 lehet az első olyan év, amikor valamennyi G20-gazdaság növekszik.

A hitelminősítő közölte: jelenlegi előrejelzése az, hogy a G20-csoport fejlett ipari gazdaságainak teljesítménye az idén átlagosan hozzávetőleg 1,3 százalékkal, jövőre 2 százalékkal, 2015-ben 2,25 százalék körüli ütemben nő.

Az elemzés idézi a cég gazdaságelemző részlege, a Moody's Analytics becslését, amely szerint az amerikai kormányzati zárlat fél százalékpontnyit faraghatott le az éves szintre kivetített negyedik negyedévi amerikai gazdasági növekedésből.

A G20-csoport felzárkózó gazdaságai a Moody's keddi prognózisa szerint 2013-ban 5 százaléknál valamivel kisebb mértékben, 2014-ben és 2015-ben egyaránt 5,5 százalékkal növekedhetnek. A cég megjegyzi, hogy ez valamivel gyengébb növekedési profil az augusztusi előrejelzésben szereplőnél.

Az euróövezetről a Moody's londoni elemzői megállapítják, hogy az elmúlt négy évben jelentős előrelépés történt az egyensúlyi helyzet helyreállításában; a periféria egyes gazdaságainak elsődleges államháztartási egyenlege jövőre már valószínűleg többlettel zár.

Önmagában azonban a fenntarthatóbb adósságdinamikák felé történt elmozdulás sem lesz elég az euróövezeti szuverén adósságválság megoldására, ehhez intézményi szintű átalakításokat kell végrehajtani, és vissza kell fordítani a központi és a perifériális eurógazdaságok között megindult "pénzügyi szétdarabolódás", ezen belül is elsősorban a hitelköltségek közötti különbségek szélesedésének folyamatát - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody's szerint egyes eurógazdaságokban hosszú évekig, sőt akár évtizedekig is eltarthat, mire a munkanélküliségi ráta visszasüllyed a pénzügyi válság előtt mért szintek közelébe. Mindeközben a háztartások költségvetéseire nehezedő jelentős nyomás folyamatosan gyengíti a gazdasági kiigazítások - például az adósságdinamika stabilizálásához szükséges további takarékossági intézkedések - társadalmi támogatottságát.

A hitelminősítő szerint továbbra is érdemi kockázat, hogy egyes eurógazdaságokban olyan pártok kerülnek kormányra, amelyek ellenzik a takarékossági lépéseket, sőt esetleg az euróövezet elhagyását tűzik programjukra.

A Moody's megítélése szerint még mindig hozzávetőleg egy a háromhoz a középtávú kockázata annak, hogy valamelyik tagország távozni kényszerül az euróövezetből.

Mindezek alapján jelentős az esélye az euróövezeti szuverén adósságválság újbóli eszkalációjának, és változatlanul ez a világgazdaságot fenyegető egyik legnagyobb kockázat - áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.

(MTI)