Scotland Yard: valószínűleg mégsem gyilkosság áldozata lett a sporttáskában talált MI6-kém

2013. november 13. - 19:38 | Külföld

Valószínűleg mégsem gyilkosság áldozata lett a brit külső hírszerzés (MI6) bizarr körülmények között három éve elhunyt egyik kémje, akinek ruhátlan holttestét egy sporttáskába zárva találták meg - közölte szerdán a Scotland Yard.

Gareth Williams már oszlásnak indult maradványaira 2010 augusztusában bukkantak rá londoni lakásának üres fürdőkádjában, egy lakattal lezárt sporttáskában. Williams korábban a brit kormány elektronikus lehallgató ügynökségének, a GCHQ-nak az alkalmazottja volt, majd az MI6 kötelékébe került át.

A rendkívüli feltűnést keltő ügyben elvégzett, tavaly lezárult halottkémi vizsgálat még arra a következtetésre jutott, hogy a 31 éves korában meghalt ügynököt valószínűsíthetően megölték, bár annak idején a brit belügyminisztérium halottkémi jelentése is hangsúlyozta, hogy a halál okát nem sikerült kétséget kizáróan megállapítani.

A Scotland Yard azonban saját, háromévi vizsgálatának eredményeit ismertető szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: a bizonyítékok újraértékelése alapján most már az tűnik valószínűnek, hogy Williams halálának idején más személy nem volt jelen a lakásban. Martin Hewitt, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese a tájékoztatón kijelentette: a "legnagyobb valószínűséggel" valamilyen baleset történhetett.

Hewitt elismerte ugyanakkor, hogy a bizonyítékok továbbra is "nagyon hézagosak" és egymásnak több ponton ellentmondanak, számos kérdés pedig továbbra is megválaszolatlan, köztük az, hogy az MI6-ügynök miként került a lezárt táskába.

A rendőrtiszt "elméletileg lehetségesnek" nevezte, hogy Williams belülről magára zárta a sporttáskát. Hangsúlyozta ugyanakkor: nincsenek bizonyítékok arra, hogy a néhai kém öngyilkosságot akart volna elkövetni, sem arra, hogy halála összefüggésben állt volna munkájával.

Hewitt kijelentette: a Scotland Yard végkövetkeztetése szerint "tragikus, magyarázat nélküli halálesetről" van szó.

A rendőrség szerdai tájékoztatója után Williams családja közleményben adott hangot csalódottságának. A nyilatkozat szerint a család az eddig ismert tények alapján az emberölést valószínűsítő tavalyi halottkémi jelentést tartja hitelesnek.

A BBC belügyi szakelemzőjének szerdai kommentárja szerint a Scotland Yard vizsgálati eredménye jó eséllyel azokat a spekulációkat erősíti majd, amelyek szerint a brit hírszerző szolgálatok valamit el akarnak tussolni a teljes rejtély övezte ügyben.

(MTI)