Írország elsőként lép ki az eurómentőövből - 27 év kell az adósságuk törlesztéséhez!

2013. november 17. - 13:20 | Külföld

Az ország elsőként hagy fel az eurómentőcsomagból történő kölcsönfelvétellel.

Írország elsőként lép ki az eurómentőövből - 27 év kell az adósságuk törlesztéséhez!

Néhány évvel ezelőtt Írország egy sikertörténetnek számított az Európai Unióban, amikor is 15 év alatt az unió egyik legszegényebb országából vált az ún. "kelta tigrissé". Most ismét sikert emlegetnek, mivel hivatalosan is bejelentették, hogy a GDP-je 120%-ának megfelelő államadóssággal rendelkező állam december 15-én felhagy az eurómentőcsomagból történő hitelfelvétellel.

A gazdasági válság idején nőtt hatalmasra az ír államadósság, 2010 novemberében a görögök után másodikként fordult segítségért az EU-hoz és az IMF-hez. Az országot végül 85 milliárd euró mentette meg, melyből 67,5 milliárd euró származott az eurómentőcsomagból, a fennmaradó összeg pedig az állami nyugdíjalapból.

Az elsők

Írország most az első olyan állam az ötből, amely kijelentette, hogy már nincs szüksége a mentőcsomagra. Rajta kívül Portugália, Görögország, Spanyolország és Ciprus merít a mentőövből.

Ronan Lyons elemző szerint nem nehéz ilyen "versenytársak" mellett az elsőnek lenni. Kiemelte, hogy ebben a szituációban Írország hozta a legkevesebb rossz döntést, eközben teljesítette minden célját. Egyetértett azzal, hogy Írország példája inkább hasonlít Izlandéra, mint a súlyos adósságválságba jutó déli államokéra. Ugyanis hasonlóan szigetszomszédjukhoz, Írország is a hatalmasra nőtt bankjai miatt került bajba. 2010-ben többek között a bankok miatt volt a deficit 30%-os, tavaly azonban ezt már 8,2%-ra sikerült csökkenteni.

"Írország megtett mindent, amit meg kellett, és most már minden rendben" - jelentette ki nemrégiben Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter.

Súlyos állapotok

Az ír utcákon egy ilyen optimista kijelentéssel nem sokra menne. Az országban továbbra is 13% feletti a munkanélküliség, és a kormánynak, hogy eleget tegyen hitelezői követeléseinek, többször is rendkívüli módon meg kellett nyirbálnia kiadásait, és emelnie az adókat. A jelek szerint utolsó segélycsomagos költségvetésben így találtak további 2,5 milliárd eurót. A 12,5%-os társasági adót, amellyel a külföldi beruházókat igyekeznek odacsábítani, már nem emelték.

Az emberek is megérzik a kemény spórolásokat. Sokan, főleg fiatal írek, akik nem találtak munkát, elhagyták az országot. A tavalyi évben a 4,5 milliós országból hetente ezrek távoztak.

A helyzet azonban javulni látszik, a gazdaság ugyanis jövőre mintegy 2%-kal emelkedhet.

Lyons szerint azzal, hogy kilépnek a mentőövből, sok minden nem változik az írek számára. "Eddig barátainktól, ezek után pedig a piacokról kölcsönzünk majd" - fogalmazott.

Dublin bejelentette, hogy a kilépést szeretné egyedül átvészelni, és nincs szüksége arra a 10 milliárdos segélyezési hitelre, amelyet felajánlottak számára a bankrendszer érzékenysége miatt.

Az egyik legmagasabb államadósság az EU-ban

Írországnak az Európai Unió egyik legmagasabb, 120%-os GDP-arányos államadósságával kell megküzdenie. Törlesztenie kell az eurómentőcsomagból felvett hitelét is, amelyért többek között Szlovákia is kezeskedett. A törlesztést 2015-ben kezdi meg, és 2042-ig fizeti.

Az adósság nemcsak az országot, de a háztartásokat is kínozza. Lyons véleménye szerint a 35 és 50 közti polgároknak magas adóssággal kell majd megküzdeniük. Egy átlagos írnek 37 500 euróra rúg az adóssága, ami az egyik legmagasabb az unióban.

SME/para