LONDONI RABSZOLGATARTÓK: Már a 70-es években a Scotland Yard látószögébe kerültek

2013. november 22. - 19:04 | Külföld

Már évtizedekkel ezelőtt a Scotland Yard látókörébe került az az idős férfi és nő, aki a hatósági gyanú szerint londoni otthonában gyakorlatilag rabszolgasorban tartott legalább harminc évig három nőt.

A londoni rendőrség a brit kriminalisztika történetében példátlan esetről tartott pénteki sajtótájékoztatón közölte: egy házaspárról van szó, és a 67 éves férjet vele azonos korú feleségével együtt már az 1970-es években is őrizetbe vették.

Steve Rodhouse, a Scotland Yard által az ügyre ráállított 37 fős különleges egység parancsnoka elmondta azt is, hogy a rendőrök és egy jótékonysági szervezet szakértői által előző nap kiszabadított három nőt fogva tartóik rendszeresen bántalmazták.

A rendőrtiszt ugyanakkor nem árulta el, hogy a házaspárt négy évtizeddel ezelőtt miért vették őrizetbe. Rodhouse csak annyit fedett fel, hogy a két idős ember nem brit állampolgár, ennek ellenére "hosszú évtizedek óta" Nagy-Britanniában él, és a "külső szemlélő számára normális család képét mutatták".

A csütörtöki rajtaütés során ismét őrizetbe vett házaspárt pénteken óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de a dél-londoni Lambeth kerületben lévő házukba - ahol a hatósági gyanú szerint a három kiszabadított nőt évtizedekig szolgasorban tartották - nem térhettek vissza.

A Scotland Yard tisztje nem fedte fel, hogy a gyanúsítottak hol tartózkodnak. Elmondta ugyanakkor, hogy a lakásból a rendőrség 12 órás házkutatás után 55 zsákban összesen 2500 tárgyat vitt el.

A házaspár a gyanú szerint egy 69 éves malajziai, egy 57 éves ír és egy 30 éves brit nőt tartott szolgasorban legalább harminc évig. A legfiatalabb nő egész eddigi életét fogságban töltötte, és a rendőrség szerint elképzelhető, hogy a házban született, bár arról egyelőre nincs információ, hogy kik a szülei.

A rendőrségi szabadító akció előzményeként az egyik fogoly a fogva tartók éberségét kijátszva telefonon kapcsolatba tudott lépni egy jótékonysági szervezettel, amelynek elmondta, hogy több mint 30 éve tartják akarata ellenére egy házban két társával együtt.

A jótékonysági szervezet azonnal értesítette a Scotland Yardot, és az ügy felderítésében is részt vett. Miután sikerült azonosítani az épületet, a szervezet és a rendőrség szakértői csütörtökön együtt kivonultak a helyszínre, és kiszabadították a három nőt.

MTI/para