A szlovák demokráciát méltatták a Fehér Házban

2013. november 22. - 08:45 | Külföld

A Washingtonban tartózkodó Robert Fico miniszterelnököt helyi idő szerint csütörtökön Joe Biden alelnök fogadta, a találkozóhoz ugyanakkor csatlakozott Barack Obama is.

A szlovák demokráciát méltatták a Fehér Házban

Az elnök - mint a közleményből kitűnt - köszönetet mondott a szlovák katonák helytállásáért a NATO vezette békefenntartó erőkben. A Fehér Ház sajtóirodája szerint értékelte Robert Ficónak azt a szándékát, hogy Szlovákia hozzájáruljon a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését célzó nemzetközi erőfeszítésekhez.

A találkozón Joe Biden alelnök üdvözölte azt a figyelemre méltó demokratikus átalakulást, amely Közép-Európában ment végbe a kommunizmus összeomlása óta.

Biden méltatta az Egyesült Államok és Szlovákia közötti szoros partneri viszonyt, amely a demokratikus értékek iránti elkötelezettségen alapul. A közlemény szerint ugyancsak méltatta Szlovákia hozzájárulását a keleti partnerség és a Nyugat-Balkán országainak demokratikus fejlődéséhez, továbbá az ország erőfeszítéseit a szomszédai számára is elérhető földgázellátás diverzifikálására, ezáltal pedig az energiabiztonság javítására.

...de Kínát és Oroszországot sem felejtjük el

A csütörtöki találkozót Fico Szlovákia megbízhatóságának számlájára írta. "Ez pedig abban nyilvánul meg, hogy nem csak nyugati partnereinkkel vagyunk képesek találkozni, hanem Oroszország és Kína képviselőivel is. Mert ezek szintén olyan országok, melyeket Szlovákia semmi esetre nem hanyagolhat el" - mondta a tárgyalások után a kormányfő, melyen részt vett Robert Kaliňák belügyminiszter és Miroslav Lajčák külügyminiszter is.

Robert Fico megjegyezte: a találkozó minden várakozást teljesített. "Együttműködésünk folytatódik, stratégiai partnerek vagyunk. Érdekünk a kölcsönös jó kapcsolat az Egyesült Államokkal, és ez a találkozás csak megerősítette ezen kapcsolatok minőségét" - hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a kétoldalú együttműködések témájára összpontosítottak. "Ezen a téren elsősorban az új befektetők érkezésére látunk esélyt" - nyilatkozta a szlovák közszolgálati médiának Fico.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit tesz Szlovákia az USA-beli befektetők szlovákiai beruházásainak érdekében, Fico úgy reagált, hogy ez nem csak a jó vállalkozói környezeten múlik, hanem a békés légkörön is. "Politikai, gazdasági és szociális szempontból is egy stabil ország vagyunk. Úgy tekintenek ránk mint egy olyan országra, ahol érdemes befektetni."

A vezetők nemzetközi kérdésekben való együttműködésekről is szót ejtettek. Fico megjegyezte, hogy Szlovákia nem csak nyugat felé tekint, hisz a világnak négy oldala van, de fontos, hogy mindenkivel jó kapcsolat legyen kialakítva, aki érdeklődik eziránt. "Mivel Washingtonban voltunk, ezért a transzatlanti kapcsolatokra helyeztük a hangsúlyt" - zárta a kormányfő azzal, hogy 2014-re szlovákiai látogatásra hívta Joe Biden amerikai alelnököt.

(MTI/parameter)