Halálos áldozatokat követeltek a hóviharok az Egyesült Államokban

2013. november 25. - 06:59 | Külföld

Legalább 13 ember vesztette életét a hét végén az Egyesült Államok nyugati és középső részén tomboló hóviharok következtében - jelentette vasárnap az NBC televíziós csatorna.

Halálos áldozatokat követeltek a hóviharok az Egyesült Államokban

A mostoha időben történt balesetek, leszakadó távvezetékek és kidőlő fák okozta halálesetekről Kalifornia, Arizona, Új-Mexikó, Oklahoma és Texas államokból érkezett eddig jelentés.

A havazás, másutt az ónos eső miatt bekövetkező balesetek sok helyen súlyos fennakadást okoztak a közúti forgalomban. A dallasi repülőtéren (Texas) vasárnap estig több mint háromszáz járatot kellett törölni, négy nappal az Egyesült Államokban legfontosabb ünnepként tartott hálaadás (thanksgiving) utazási csúcsforgalma előtt.

Az amerikai autósok szövetségének becslése szerint idén több mint 43 millióan kelnek majd útra, hogy családjukkal együtt töltsék az ünnepet.

A havat hozó ciklon, amely szombatra virradó éjjel alakult ki az Egyesült Államok nyugati részén, kelet felé halad, nyomában sarki eredetű, helyenként 80 kilométer/óra sebességű fagyos széllel és sűrű havazással. Utah államban vasárnap 30 centiméternyi hó esett. Egyes vidékeken a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál 10 Celsius fokkal alacsonyabb.

Az országos időjárás-előrejelzés szerint a hóvihar vasárnap éjjel a déli Arkansas és Louisiana államokban tartott, s 24 órán belül eléri Tennessee-t, Georgiát, valamint a keleti parton fekvő Észak- és Dél-Karolinát is.

- mti/para -