A Kreml cáfolta, hogy Berlusconi orosz állampolgárságot kapna

2013. november 26. - 09:57 | Külföld

A Kreml szóvivője útján cáfolta, hogy Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő orosz állampolgárságot kapna - adta hírül kedden az orosz sajtó.

A Kreml cáfolta, hogy Berlusconi orosz állampolgárságot kapna

Dmitrij Peszkov képtelenségnek nevezte az olasz sajtóban elterjedt állítást. Az orosz elnök szóvivője Rómában nyilatkozott erről. Vlagyimir Putyin hétfőn kezdte meg kétnapos hivatalos olaszországi látogatását, amelynek során Berlusconival vacsorázott.

Mint az Eho Moszkvi rádió is beszámolt róla, korábban maga az olasz politikus jelentette ki, hogy nem cserélné le állampolgárságát másra, csak oroszra. Hétfői tájékoztatóján ugyanakkor azt hangoztatta: nem hagyja el Olaszországot, és tagadta, hogy Putyin elnök vagy más külföldi ország vezetője diplomáciai útlevelet ajánlott volna fel neki.

Az olasz sajtóban régóta folynak a találgatások, hogy Berlusconi, aki ellen több ügyben büntetőeljárás folyik, és akinek a kizárásáról szerdán tanácskozik az olasz szenátus, diplomáciai státust és útlevelet kaphat valamely országtól, hogy elkerülje a jogi felelősségre vonást.

Berlusconit augusztusban négy évi, letöltendő börtönbüntetésre ítélték adócsalás vádjával, júniusban pedig első fokon született bíróság ítélet ellene az úgynevezett Ruby-perben. A volt olasz miniszterelnök hét évi börtönbüntetést kapott, mert kiskorú szexuális szolgáltatásáért fizetett, és visszaélt hivatali hatalmával.

Putyin, aki régóta baráti kapcsolatot ápol Berlusconival, szeptemberben a Valdaj nemzetközi vitaklub oroszországi tanácskozásán egy kérdésre válaszolva így nyilatkozott a Ruby-perről: "ha ő (Berlusconi) homoszexuális lenne, senki nem bántaná".

Az orosz államfő januárban hagyta jóvá Gérard Depardieu orosz állampolgárság iránti kérelmét, aki így orosz személyigazolványt és útlevelet kapott. A világhírű francia színész azt megelőzően hevesen bírálta országa vezetését a gazdagokat érintő tervezett luxusadó miatt.

(MTI)