A Magyar Bírói Egyesület elítélte, hogy Rogán belekotyogott a Rezešová-perbe

2013. december 5. - 08:29 | Külföld

A Magyar Bírói Egyesület közleményt adott ki, melyben elítélte a "kormánypárt vezető politikusának" tettét.

A Magyar Bírói Egyesület elítélte, hogy Rogán belekotyogott a Rezešová-perbe

A közlemény, mely az egyesület weboldalán olvasható, kifejtik, miről is van szó: A kormánypárt vezető politikusa 2013. december 3-án Facebook oldalán közzétett és a médiában is nyilvánosságot kapott nyilatkozatában éles kritikával illetett egy folyamatban lévő ügyben - a kényszerintézkedés tárgyában - hozott nem jogerős bírósági döntést.

Hozzáteszik, hogy a megfogalmazott nyilatkozat alkalmas arra, hogy a folyamatban lévő eljárás befolyásolásának a látszatát keltse.

"A Magyar Bírói Egyesület, mint a bírák érdekképviseleti szerve - alapszabályának felhatalmazása alapján – köteles fellépni a bírák személyét, a bíróságok tekintélyét támadó megnyilvánulásokkal szemben. Az egyesület határozott álláspontja, hogy más hatalmi ágak képviselői nem fogalmazhatnak meg nem jogerős bírósági döntésekkel szemben elvárásokat" - szögezik le.

Végezetül leszögezik, hogy Magyarország Alaptörvénye C) cikkének (1) bekezdése rögzíti a hatalom megosztásának elvét, míg 26. cikkének (1) bekezdése deklarálja, hogy a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók.

-para-