A Top Gun női karaktere lesz a Pentagon második embere

2013. december 5. - 10:12 | Külföld

Christie Foxot, a Top Gun című film női főszereplőjének figuráját ihlető civil elemzőt nevezte ki az Egyesült Államok védelmi miniszterének helyettesévé Barack Obama elnök - jelentette szerdán internetes kiadásában a The New York Post.

Fox, aki ügyvezetőként tölti majd be ezt a posztot, a Pentagon minden idők legmagasabb beosztású női vezetője. Az új védelmi miniszterhelyettes a szerdán távozó Ashton Carter helyébe lép.

Christie Fox a Pentagon számvevő hivatalának élén állt, mielőtt nyáron a tudomány világába távozott, de azt követően is - és ingyen - Carter tanácsadója volt. Az új kinevezett a tárcavezető, Chuck Hagel közleménye szerint az állandó miniszterhelyettes jelöléséig és szenátusi megerősítéséig tölti be hivatalát.

Hagel új helyettesét briliáns gondolkodónak és olyan menedzsernek nevezte, aki már bizonyította képességeit a gyakorlatban. Rámutatott, hogy Fox tapasztalatának nagy hasznát fogja venni a költségvetési szigorítások által kikényszerített választások meghozatalakor.

A mozinéző nagyközönség onnan ismerheti Foxot, aki a Haditengerészeti Elemzésközpont igazgatója is volt, hogy ő szolgált mintájául az 1986-ban készült Top Gun című film Charlotte (Charlie) Blackwoodjának, aki a forgatókönyv szerint civil repülőoktató volt a légierőnél. A Tom Cruise által alakított, a társai által "Mavericknek" hívott pilótával romantikus viszonyba került nőt Kelly McGillis alakította.

Fox, aki a forgatás idején elemzőként szolgált a haditengerészet légierejénél, segítette McGillist a szerepre való felkészülésben. A People magazinnak 1985-ben nyilatkozva elmondta, hogy ő maga ugyan nem harci pilóta, de sokat dolgozott velük a légierőnél és a haditengerészetnél. Mint mondta, ahhoz ért jól, ami a pilótafülke második ülésén elhelyezkedő embernek a dolga: a rakéták és a radarok kezeléséhez.

MTI/para