Kórházban tölti büntetése hátralevő részét a Pussy Riot egyik tagja

2013. december 16. - 17:59 | Külföld

Egy krasznojarszki kórházban tölti büntetése hátralévő részét Nagyezsda Tolokonnyikova, a Pussy Riot orosz punkegyüttes egyik tagja - közölte hétfőn a szibériai régió büntetés végrehajtási parancsnokságának sajtószolgálata.

Kórházban tölti büntetése hátralevő részét a Pussy Riot egyik tagja

Tolokonnyikova tartózkodási helye korábban bizonytalan volt, csak november közepén derült ki, hova szállították őt egy mordvinföldi börtönkórházból. Oda októberben került, miután éhségsztrájkot folytatott az ugyancsak mordvinföldi javító-nevelő táborban. A fiatal nő a fogva tartás körülményeire panaszkodott és azt állította, hogy életveszélyesen megfenyegették börtönében.

Jekatyerina Brocman, a Krasznojarszki területi büntetés végrehajtási szolgálat munkatársa most azt mondta, hogy Nagyezsda Tolokonnyikovát csak kivizsgálásra vitték a területükön található kórházba, de a fiatal nő ezt követően azt kérte, hogy ott maradhasson. Az illetékes bizottság jóváhagyta a Pussy Riot bebörtönzött tagjának kérelmét és arról is hamarosan döntenek, hogy milyen munkát kapjon a kórházban.

Irina Hrunova, Tolokonnyikova ügyvédje ugyanakkor azt reméli, hogy védencének nem kell sokáig maradnia a kelet-szibériai Krasznojarszkban, amely mintegy 3350 kilométerre található Moszkvától. Az ügyvéd az orosz alkotmány elfogadásának 20. évfordulója alkalmából tervezett széleskörű elnöki amnesztiában bízik. Nagyezsda Tolokonnyikova egyébként jövő tavasszal szabadulhatna, mivel akkor lejár a rá kiszabott kétéves büntetés.

A Pussy Riot orosz punkegyüttes három tagját: Nagyezsda Tolokonnyikovát, Marija Aljohinát és Jekatyerina Szamucevicset tavaly augusztusban ítélték el egyenként két év javító-nevelő táborban letöltendő szabadságvesztésre "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén. A fiatal nők a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tavaly februárban egy zenés punk-imán könyörögtek a szűzanyához Vlagyimir Putyin akkori kormányfő eltávolításáért. Szamucevics büntetését később felfüggesztette változtatta a bíróság.

Az orosz legfelsőbb bíróság a múlt kedden felülvizsgálatra visszautalta a moszkvai városi bíróságnak a Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova ügyében született ítélet megsemmisítésére vonatkozó kérelmet. A legfelsőbb bíróság szerint az elsőfokú bíróság megsértette az orosz büntetőeljárási törvény egyes normáit. Egyrészt nem bizonyított, hogy bizonyos társadalmi csoporttal - a vallásos emberekkel - szemben érzett gyűlölet motiválta a punkegyüttes tagjait tettük elkövetésében. Az elsőfokú moszkvai kerületi bíróság tavaly nem vette figyelembe az enyhítő körülményeket: a vádlottak fiatal korát és azt sem, hogy kiskorú gyermekeik vannak.

(MTI)