Autógyújtogatásokkal rendezik az üzleti és politikai vitákat Kárpátalján

2013. december 17. - 15:08 | Külföld

Több mint száz üzletember, hivatalnok és politikus autóját gyújtották fel az elmúlt két évben Kárpátalján, ahol kedden egy munkácsi vállalkozó, egy nappal korábban pedig egy ungvári közéleti szereplő személygépkocsiját lobbantották lángra ismeretlen elkövetők.

A hétfői ungvári autóégetés országos visszhangot váltott ki Ukrajnában, mivel a helyi kormányellenes tüntetések egyik szervezőjének, Jaroszlav Safran üzletembernek, az ungvári városi önkormányzat képviselőjének KIA típusú gépkocsiját gyújtották fel, ráadásul alig néhány méterre a Kárpátalja megyei rendőrkapitányság épületétől. A sértett azt állítja, esetében egyértelműen az utóbbi hetek kormányellenes tüntetéseiben játszott szerepe miatti politikai leszámolásról van szó, mivel nincs semmilyen adóssága vagy üzleti vitája.

Az autógyújtogatás mint az üzleti és politikai viták rendezésének módszere Ukrajnán belül csak Kárpátaljára jellemző. A ellenfelek autóinak felgyújtása Ungváron – a múlt század kilencvenes éveiben gyakorolt brutális leszámolások humánusabb változataként – a narancsos forradalom utáni években vált szokássá. Mivel akkor általában szovjet gyártmányú gépkocsikról volt szó, a hivatalos vizsgálat rendszerint rövidzárlatot okozó műszaki meghibásodást tett felelőssé a gyulladásért. Később, amikor határőrtisztek, vámtisztviselők, ügyészek, ügyvédek, bírók, magas beosztású rendőrparancsnokok, üzletemberek új luxusautói lobbantak sorozatosan lángra, a rendőrség általában konstatálta a gyújtogatás tényét, de az elkövetőket nem tudta kézre keríteni.

Az elmúlt két évben Kárpátalján közel 120 autót gyújtottak fel. A rendőrségi adatok szerint 2011-ben és 2012-ben rendre 47-47 személygépkocsi vált bizonyítottan gyújtogatás áldozatává, míg az idén valamivel kevesebb ilyen eset történt. A rendőrségnek mindössze egy esetben sikerült elfognia a tettest, jóllehet idén februárban a Kárpátalja megyei rendőrség külön akciócsoportot alakított az autógyújtogatások felderítésére.

A kárpátaljai autógyújtogatásokról a Mukachevo.net munkácsi hírportálon kedden megjelent elemzés szerint a kárpátaljai magas beosztású hivatalnokok autóinak felgyújtása mögött a régióban folyó nagyszabású csempészés irányítói és a rendvédelmi szervek vezetői közötti konfliktus húzódik meg. A híroldal ennek megfelelően úgy véli, az ungvári önkormányzati képviselő Safran személygépkocsijának lángra lobbantása kapcsán sem hagyható figyelmen kívül, hogy a sértett a képviselőtestület vagyonügyi és privatizációs bizottságának a tagja.

A portál elemzése szerint Kárpátalján a VIP-autókat sokszor családi okok miatt gyújtják fel az egymással szembe került vagy elvált házastársak megrendelésére. A híroldal idézi Vaszil Varcaba tábornokot, Kárpátalja megyei rendőrfőkapitányát, aki szerint a gyújtogatás mint a vitás kérdések rendezésének módszere „beleivódott” a kárpátaljai lakosok mentalitásába.

(MTI)