Szíria - Moszkva: Aszad ne nyilatkozzon újraválasztásáról

2013. december 19. - 09:31 | Külföld

Rontana a genfi tárgyalások légkörén, ha a szíriai elnök a jövő évi választáson való részvételéről tenne kijelentéseket - figyelmeztetett csütörtökön Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes egy orosz hírügynökségnek nyilatkozva.

"Az ilyen retorikai kijelentések ártanak a hangulatnak, és nem segítenek nyugodtabb helyzetet teremteni" - mondta az orosz illetékes az Interfaxnak.

Bogdanov közölte: az orosz álláspont szerint a januárban kezdődő tárgyalások előtt minden félnek tartózkodnia kell az olyan megjegyzésektől, amelyek heves érzelmeket vagy válaszlépést válthatnak ki.

Aszad októberben az al-Majadín televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy nem áll szándékában lemondani az ellenzéki felkelők és az Egyesült Államok nyomása ellenére sem, és azt sem zárta ki, hogy induljon a jövő évi elnökválasztáson.

Bogdanov kijelentette, hogy Oroszország álláspontja szerint a januárban kezdődő tárgyalások előtt minden félnek tartózkodnia kell az olyan megjegyzésektől, amelyek heves érzelmeket vagy válaszlépést válthatnak ki.

Moszkva az ellenzéki felkelőkkel harcban álló szíriai rezsim legfontosabb támogatója, és csak ritkán gyakorol kritikát Aszaddal szemben.

Oroszország ellenezte és megakadályozta azokat a nyugati törekvéseket, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélje Aszadot vagy a hatalomból való elmozdítását kezdeményezze. Moszkva szerint az elnök távozása nem lehet a szíriai megbékélés előfeltétele.

MTI/para