Lezuhant egy helikopter Franciaországban, halottak

2013. december 21. - 15:28 | Külföld

Fedélzetén négy emberrel egy folyóba zuhant egy magánhelikopter Dél-Franciaországban.

A baleset péntek késő este történt. A Gironde folyóba esett járművet egy bordeaux-i borkastély korábbi francia tulajdonosa vezette, aki az új tulajdonossal, egy kínai milliárdossal, annak fiával és egy tolmáccsal tartózkodott a fedélzeten. A bortermelők az adásvétel megünneplésének zárásaként repülték körbe a kastélyhoz tartozó borvidéket. A helikopter roncsaival együtt a 12 éves gyermek holttestét megtalálták a folyóban, a többi utas holttestének keresése szombaton folytatódott - közölte a Gironde megyei prefektúra.

A helikopter felszállása előtt jelentette be hivatalosan a sajtó képviselőinek a La Riviere nevű borkastély, hogy egy luxushoteleket működtető és különleges teák forgalmazásával foglalkozó kínai csoport megvette a Bordeaux városához közeli kastélyszállót és a hozzá tartozó 65 hektáros borvidéket. A tranzakciót - amelynek árát nem hozták nyilvánosságra - csütörtökön írta alá a korábbi tulajdonos, James Grégoire helikopterpilóta és Lam Kok, a Hongkongban bejelentett Brillant nevű vállalat kínai tulajdonosa.

A pénteki ünnepséget követően a régi és új tulajdonos úgy döntött, hogy helikopterrel körberepülik a területet. A gép hátsó részében a kínai tulajdonos 12 éves fiúgyermeke foglalt helyet a tolmáccsal. Lam Kok felesége az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy mégsem száll fel, mivel fél a helikopterektől.

A francia hírügynökségnek a helyszínen tartózkodó fotósa elmondta, hogy James Grégoire a felszállás előtt minden szükséges elővigyázatossági intézkedést megtett. Miután húsz perccel a felszállást követően a helikopter nem tért vissza, a kastély kertjében tartózkodó személyzet hívta a tűzoltókat, akik több helikopterrel is keresni kezdték az eltűnt járművet. Végül egy szemtanú - aki látta, amint a kastélytól nem messze a Dordogne folyóba zuhant a helikopter - riasztotta a csendőrséget. A tűzoltók ezt követően nagy erőkkel megkezdték a jármű keresését a folyóban, s valamivel éjfél előtt találtak rá a gép roncsaira és a gyermek holttestére.

A La Riviere borkastély eladása az eddigi legjelentősebb kínai befektetés volt a bordeaux-i borvidéken, amelyről részletesen beszámoltak a francia televíziók.

(MTI)