Másfél éve él Ecuador londoni nagykövetségén Julian Assange

2013. december 25. - 10:23 | Külföld

Ecuador arról biztosította a másfél éve a londoni nagykövetségén tartózkodó Julian Assange ausztrál újságírót, a WikiLeaks kiszivárgtatóportál alapítóját, hogy továbbra is megadja neki a politikai menedékjogot.

Másfél éve él Ecuador londoni nagykövetségén Julian Assange

"Tudnod kell, az ecuadori kormány szilárdan kitart döntése mellett, hogy megvédelmez a politikai üldöztetéstől, amelynek a világ legnagyobb hatalmai részéről vagy kitéve" - jelentette ki az ecuadori közrádióban a dél-amerikai ország külügyminisztere, Ricardo Patino.

A 42 éves ausztrál férfi 2012. június 19-én menekült Ecuador londoni nagykövetségére, hogy megússza a kiadatást Svédországnak, ahol állítólagos szexuális bűncselekményekkel vádolják.

Assange attól tart, hogy előbb-utóbb kiadják Svédországnak, onnét pedig az Egyesült Államoknak, ahol akár halálra is ítélhetik, amiért titkosított amerikai dokumentumokat tett közzé honlapján. Az AFP szerint aggodalmát osztja Rafael Correa baloldali ecuadori elnök is, akinek feszült a viszonya Washingtonnal.

"Nem adjuk meg magunkat, fenntartjuk a védelmedet. Úgy hisszük, hogy jogunk és kötelességünk meg megvédeni téged az üldöztetéstől, megvédeni a személyi szabadságodat és a szólásszabadsághoz való jogodat" - üzente Assange-nak a külügyminiszter a rádióból.

Ricardo Patino szerint Nagy-Britannia súlyos hibát követ el azzal, hogy nem ad menlevelet a WikiLeaks-alapítónak az Ecuadorba való kijutáshoz, s ezt szerinte London is be fogja látni. Ezzel kapcsolatban Quito mérlegeli, hogy nemzetközi bírósághoz fordul - közölte.

Felvetette, hogy a svéd hatóságok Ecuador londoni nagykövetségén hallgathatnák ki Assange-t a vádakkal kapcsolatban, amelyeket az ausztrál újságíró tagad, és koholtnak tart.

MTI/para