Három tonna metamfetamint foglaltak le Kínában

2014. január 3. - 17:39 | Külföld

Három tonna metamfetamint foglaltak le a kínai hatóságok háromezer rendőr bevetésével a Kuangtung tartománybeli Lufeng városában. A rendkívül nagyszabású műveletben helikoptereket és motoros siklóhajókat is használtak - közölte pénteken a kínai rendőrség.

A rajtaütés még vasárnap történt. A kábítószergyártásáról hírhedt város Boshe nevű részét először bekerítették, majd meg is szállták a biztonsági erők. A hadműveletnek beillő razzia során tizennyolc különböző csempészhálózat közel kétszáz feltételezett tagját vették őrizetbe. Senki nem sérült meg.

A negyedben a háztartások ötöde foglalkozik kábítószer előállításával vagy csempészésével - közölte internetes oldalán a tartományi rendőrség. A tájékoztatás szerint az utóbbi három évben a városban állították elő a Kínában eladott összes kristályos metamfetamin egyharmadát.

A vasárnapi rajtaütés része a júliusban indított kábítószer-ellenes hadjáratnak, amelynek eredményeként eddig tizenegyezer gyanúsítottat vettek őrizetbe és nyolc tonna illegális szert foglaltak le az országban.

Az ENSZ Kábítószer Ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) szerint a heroin után a metamfetamin a második legnépszerűbb drog Kínában. 2012-ben egyébként rekordmennyiségben foglaltak le metamfetamint Ázsiában.

A kínai törvények rendkívül szigorúan büntetik a kábítószeres bűncselekményeket. Ötven gramm, vagy annál nagyobb mennyiségű drog csempészése, szállítása, értékesítése és gyártása életfogytig tartó szabadságvesztéssel, de akár halállal is büntethető.

MTI/para