140 kiló kokó a banánok között

2014. január 7. - 18:22 | Külföld

Összesen 140 kilogramm kokaint találtak berlini és brandenburgi szupermarketek munkatársai banánosdobozokban, a rendőrség keddi közlése szerint a csempészek valószínűleg logisztikai hibát követtek el.

140 kiló kokó a banánok között

Az első riasztás az Aldi üzletlánc egy Reinickendorf kerületi boltjából érkezett a rendőrséghez hétfőn. A bolt dolgozói gyanús csomagokat találtak egy banánosdobozba rejtve. Ezután még három berlini és egy Brandenburg tartományi Aldi-szupermarketben került elő a friss banánszállítmányból kokain, egy kilogrammos csomagokban, amelyeket összesen hét kartonba rejtettek el.

A kábítószert "teljesen véletlenül" találták meg, a csempészek valószínűleg "elhibázták a logisztikát" - mondta Olaf Schremm, a berlini bűnügyi rendőrség kábítószer-ellenes osztálynak vezetője. A német fővárosban több mint egy évtizede ez a legnagyobb kokainfogás.

Ez a második számú fogás az 1978 óta működő nyomozócsoport történetében. Az eddigi legnagyobb, 300 kilogrammos kokainszállítmányt 1999-ben foglalták le.

A banán Kolumbiából érkezett, a hamburgi kikötőben rakodták ki. Onnan a berlini nagybani zöldség-gyümölcs piacra továbbították az egész szállítmányt, nagyjából 1150 dobozt. Ezeket a rendőrség végül egyenként átkutatta, de újabb adag kábítószerre már nem bukkantak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki küldte és kinek szánta a nagy tisztaságú kokaint, amelynek utcai értéke nagyjából 6 millió euró. Valószínű, hogy nem Berlinbe akarták eljuttatni, és nem tudták időben átrakodni a hamburgi kikötőben.

(MTI)