Tagadják az afganisztáni tálibok, hogy tízéves kislányt öngyilkos merényletre küldtek

2014. január 8. - 15:23 | Külföld

Tagadják az afganisztáni tálibok, hogy ők küldtek volna egy tízéves kislányt öngyilkos merénylet végrehajtására egy rendőrőrs ellen.

A gyereket hétfőn vették őrizetbe egy Hilmend tartománybeli rendőrőrsnél. A kislány kihallgatása során azt állította, hogy bátyja - egy ismert tálib harcos - utasította az öngyilkos merényletre.

Kari Juszuf Ahmadi tálib szóvivő másnap tagadta, hogy mozgalmának bármi köze lenne az esethez. Mint mondta, "mi sohasem teszünk ilyet, főleg kislányokkal nem".

A kislány újságíróknak azt mondta, hogy bátyja robbanómellényt erősített a testére, s utasította, hogy menjen oda a rendőrökhöz, és kérje meg az egyik parancsnokot, hogy vigye el őt autóval a szomszédos Kunár tartományba. A kislány később azonban ellenkezni kezdett, és nem akarta végrehajtani, amire a testvére kérte. Bátyja ekkor azzal próbálta meggyőzni, hogy neki nem esik majd bántódása, csak a rendőrök fognak meghalni.

A lány elmondása szerint bátyja végül elmenekült a helyszínről, és magával vitte a robbanómellényt. (Ennek a beszámolónak ellentmond, hogy az első hírek szerint a kislány őrizetbe vételekor viselte a robbanómellényt.)

Bár a tálibok mindig tagadják, emberjogi szervezetek szerint a mozgalom időnként bevet gyerekeket is öngyilkos merényletekre. A Human Rights Watch egyik kutatója szerint igen ritka, hogy kislányokat használjanak fel ilyen célokra. A szervezet egy ilyen esetről tud: 2011-ben Uruzgán tartományban egy 8 éves kislány halt meg, akit azzal bíztak meg a tálibok, hogy vigyen egy robbanószerrel megpakolt táskát egy rendőrségi ellenőrzőponthoz.

MTI/para