Megvan a sorrend: Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, Fodor

2014. január 14. - 13:38 | Külföld

AZ Együtt-PM végül engedett és belement abba, hogy Gyurcsány Ferenc legyen a közös ellenzéki lista harmadik helyén - írja az Index.

Megvan a sorrend: Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, Fodor

Az MSZP-nek nem kellett feladni identitását – mondta Mesterházy Attila azon a kedd déli sajtótájékoztatón, ahol bejelentették: megszületett a kibővített ellenzéki megállapodás és a közös lista.

A sorrend a következő: 1. Mesterházy Attila (vagyis ő a közös miniszterelnök-jelölt), 2. Bajnai Gordon, 3. Gyurcsány Ferenc, 4. Fodor Gábor.

A korábbi SZDSZ-es politikus 4. helye azt jelenti, hogy Szabó Tímea PM-társelnök az 5. helyre szorul.

Mesterházy Attila szerint a megállapodás korrekt és tisztességes, és a válsztópolgároknak is egyértelmű lesz, hogy melyik jelöltre kell leadni a szavazatot, ha kormányváltást akarnak.

Bajnai Gordon azt mondta, voltak elvi, politika és szervezeti viták a felek között, de mind a három területen sikerült megállapodni. Lehetővé vált a kormányváltás, már csak jó kormányzásra van szükség - tette még hozzá.

Gyurcsány Ferenc is szóhoz jutott. A DK elnöke szerint "ez nem három párt, hanem a sokszínű ellenzék megállapodása. Attila jó vezetője lesz ennek a listának. Az egyeztetések során olyan erényeket mutatott, melyek alapján biztos jó miniszterelnöke lesz az országnak".

Kitiltották az ellenzéket a Parlamentből

Nem a Parlamentben, hanem a képviselői irodaházban jelentették be a megállapodást és a közös lista tényét Mesterházyék. Kövér László házelnök ugyanis nem engedte, hogy a baloldali ellenzéki szövetség a parlament Piros Társalgójában tartsa keddi alakuló sajtótájékoztatóját – írta a Hvg.hu. Az Országgyűlés Hivatalában arra hivatkoztak, hogy csak parlamenti képviselők tarthatnak sajtótájékoztatót a Házban. Márpedig Bajnai Gordon és Fodor Gábor nem képviselők.

Bajnainak kell a második hely

Korábban arról írt a Hír24, hogy kérdésessé vált Bajnai Gordon szerepe. Lapinformációk szerint ugyanis a volt miniszterelnök fontolóra vette, hogy bár aláírja a megállapodást és részt vesz a kampányban, a parlamentbe nem ül be.

A lista alapján azonban úgy tűnik, Bajnai nem mond le a második helyről.

Ungár nem kér az összefogásból

Közben a liberális SZEMA felbontja az Együtt-PM-mel kötött megállapodást. Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért vezetője szerint a két fél közötti megállapodás „okafogyottá és ezzel semmissé vált".

Index/Hír24