Csökkent a lakóingatlanok ára az EU-ban

2014. január 21. - 17:32 | Külföld

A múlt év harmadik  negyedében 0,5 százalékkal csökkentek a lakóingatlan-árak 2012 azonos időszakához képest az Európai Unióban, ezen belül az eurózónában 1,3 százalékkal estek az árak - közölte kedden az Eurostat, az unió statisztikai hivatala.

Az előző, a tavalyi második negyedévvel összevetve az unió egészében 0,7 százalékkal, az euróövezetben 0,6 százalékkal drágultak a lakóingatlanok.

Az adatokat szolgáltató országok közül éves szinten a legnagyobb mértékben, 11,1 százalékkal Észtországban drágultak a lakóingatlanok a múlt év harmadik negyedében, majd Luxemburg (6,5 százalék) és Lettország (6,2 százalék) következik.

A legnagyobb áresést, 16,9 százalékot Horvátországban mutatták ki, a következő Ciprus (-8 százalék) és Spanyolország (-6,4 százalék).

A tavalyi év második negyedéhez hasonlítva a legnagyobb áremelkedést, 5,3 százalékot Észtországból, a legnagyobb áresést, 4 százalékot pedig Szlovéniából jelentették.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon negyedéves összevetésben 0,3 százalékkal, éves szinten pedig 2,1 százalékkal csökkentek a lakóingatlan-árak 2013 harmadik negyedében.

Az úgynevezett házárindex (HPI) számításakor az Eurostat minden, a háztartások által vásárolt új vagy használt lakócélú ingatlant (lakás, családi ház, sorház stb.) tekintetbe vesz, függetlenül végső hasznosításától.

mti/para

Címkék: ingatlanárak, EU