Megkeserítik az adócsalók édes életét: Lecsaptak az Ekecsen csomagolt kristálycukorral üzletelő áfacsalókra

2014. január 22. - 18:17 | Külföld

Néhány héttel az Index Paraméter által is idézett cikkének megjelenése után a NAV lecsapott a cukros áfacsaló társaságra. Mint kiderült, az osztrák és szlovák hatóságokkal összefogva már régóta rajta voltak az ügyön, most jutottak odáig, hogy autókat, lakásokat, pénzt is lefoglaljanak – írja az Index.

Megkeserítik az adócsalók édes életét: Lecsaptak az Ekecsen csomagolt kristálycukorral üzletelő áfacsalókra

A cégcsoport 3,5 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek 50 millió kiló cukorral és 3 millió liter olajjal. A Lidlnek nem volt gyanús, a Penny sajnos nem nyilatkozhat, a CBA nem tud róla, a Tesco szerint csak a NAV adhat választ.

Állítólag a dunaszerdahelyi járásbeli Ekecs községben csomagolt Sovereign az a cukormárka, amelyre az adóhivatal a múlt héten csapott le – derült ki, több egymástól független forrásból. A NAV múlt héten pénteken arról számolt be, hogy csaknem 350 millió forintot zárolt, öt ingatlant és hat gépjárművet lefoglalt egy cukorral és olajjal csaló cégcsoportnál. A társaság szerintük nagyjából 3,5 milliárd forinttal károsította meg a magyar államot.

Ez a cukor az ekecsi cukor

Bár a NAV jelentésében több dolog is utalt arra, hogy esetleg a Sovereignről lehet szó, csak annyit árultak el, hogy a Szlovákián keresztül utaztatott, ismert cukormárkát négy nagy kereskedelmi láncban értékesítették. Azt azonban nem mondták meg, melyik üzletekről és melyik márkáról van szó.

Az Index által elképzelt céghálózatnál még kuszább lehet a valódi

Több forrás viszont megerősítette, a lekapcsolt cukormárka valóban az a Sovereign, amelynek rejtélyes ügyeiről január elején hosszú cikk jelent meg az Indexen. Ez az a cég, ami mögött szövevényes céghálózatra, eltűnő cégekre, költségvetési csalásra, adótartozásokra, döbbenetesen fejlődő motorcsapatra, vitorlásokra és egy titokzatos lakásra derült fény.

A cukrot legutóbb a magyarországi Tescóban, a Lidlben, a Penny Marketben és a CBA-ban árulták, korábban pedig több más ismert láncban is ott volt a polcokon.

Olcsóbb, mint a gyárban

Számunkra a cukor egyrészt azzal lett gyanús, hogy nem szerepelt a csomagoláson a forgalmazó neve. Másrészt azzal, hogy csomagolással, szállítással és a kiskereskedő árrésével együtt is kevesebbért adták, mint amennyiért nagy tételben a cukorgyárak a cukrot árulják.

A Tescóban 180 forint + áfáért, a Lidlben 173 forint + áfáért került a polcokra egy kiló, miközben az Index emberei - amikor magukat cukorkereskedőnek kiadva a régió cukorgyárainál érdeklődtek - 185 forintnál nem kaptak olcsóbb ajánlatot. A NAV most a vonatkozó kérdésüre annyit elárulhatott, az áfacsalt cukor 171-184 forintos nettó áron került a kiskereskedőkhöz.

Az Index természetesen megkereste a Sovereign szlovák cégét is, hogy erősítsék meg, vagy cáfolják értesüléseiket, választ azonban nem kaptak.

50 millió kiló cukor

A NAV közleményében azt írta, a cégcsoport már egy éve a látókörükbe került, számos munkatársuk hónapok óta dolgozik azon a szlovák és osztrák hatósággal együttműködve, hogy felgöngyölítsék a láncolatot.

A hatóság ellenőrizte a csoport kamionjait, figyelte az áruforgalmát, a szálak pedig egy közbeiktatott raktárhoz vezettek, ahonnan előkerültek a társaság működéséről és kapcsolatairól szóló dokumentumok. Az iratokból és az üzleti partnereknél elrendelt vizsgálatokból egy mesterségesen létrehozott céghálózat képe rajzolódott ki.

A céghálózat felgöngyölítése még zajlik, az eddigi adatok szerint a láncban résztvevő társaságok összesen több mint 50 millió kilogramm kristálycukrot és 3 millió liter étolajat hoztak be az országba, melynek értéke meghaladja a 12 milliárd forintot. Gondoljunk bele, ennyi cukor tömege nagyjából 25 ezer darab Volkswagen Transporterrel, durván 500 darab Boeing Dreamliner repülővel egyenlő. Magyarország nagyjából két hónap alatt fogyaszt el ennyi cukrot a KSH adatai szerint.

Index

Címkék: sovereign, áfacsalás, NAV