Túszejtés Bagdadban – 18-an meghaltak

2014. január 30. - 15:10 | Külföld

Fegyveresek támadták meg az iraki közlekedési minisztérium egyik épületét csütörtök reggel Bagdadban, és túszul ejtették az ott lévő embereket. A túszdrámában legalább tizennyolc ember meghalt – közölték hivatalos források Bagdadban.

A biztonsági erők néhány órával a reggeli események után végeztek a túszejtőkkel és visszafoglalták az épületet, amelyet hat öngyilkos merénylő kerített hatalmába. Négy túsz meghalt, a többit a kivezényelt rendőrök kiszabadították.

A rendőrök és a hadsereg páncélosai körülvették az épületet, majd tüzet nyitottak a támadókra, akik közül hárman már ekkor meghaltak. A többiek ezután elbarikádozták magukat az épületben. A rendfenntartók végül fokozatosan visszafoglalták az épületet a túszejtőktől.

Szintén csütörtökön ismeretlenek működésbe hoztak egy autóba rejtett pokolgépet Bagdad egyik északi negyedében, négy ember meghalt, sokan megsebesültek.

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint tavaly egész évben csaknem kilencezren, idén januárban pedig már több mint kilencszázan haltak meg a közel-keleti országban az erőszak miatt.

Megfigyelők szerint az erőszak elharapódzásában szerepet játszik a szomszédos Szíriában folyó polgárháború, amely az irakiakat is megosztja, illetve felerősítette a vallási ellentéteket a szunniták és a síiták között.

(MTI)

Címkék: túszejtés, Bagdad