Olcsón "dolgoznak" a brit bérgyilkosok

2014. január 31. - 16:56 | Külföld

Már kétszáz fontért is felbérelhető bérgyilkos Nagy-Britanniában: a Birmingham Egyetem munkatársai a pénzért gyilkolók átlagos javadalmazása után kutattak.

A szakértők 1974 és 2013 közötti eseteket vizsgáltak, eredményeiket a Howard Journal of Criminal Justice című lap februári számában mutatják be.

A megvizsgált esetek alapján a bérgyilkosok fizetsége 200 font és 100 ezer font (75 ezer és 38 millió forint) között mozgott, és átlagosan 15 180 font (5,7 millió forint) volt. A kutatás alapjául újságcikkek, bírósági feljegyzések és egykori elkövetőkkel készített interjúk szolgáltak.

David Wilson kutató vezetésével a tanulmány elkészítésében résztvevő szakértők összesen 27, megbízás alapján végrehajtott gyilkosságot elemeztek, ezek közül a legtöbbet lőfegyverrel követték el.

A vizsgálatba 36 bérgyilkost vontak be, köztük egyetlen nő akadt. A gyilkosok 15 és 63 év közöttiek, áldozataik átlagéletkora pedig 36 év. A bérgyilkosok esetében megvizsgálták, hogy ki volt a célszemélyük, hogyan öltek, elkapták-e őket, volt-e már priuszuk és hogy mennyi pénzt kaptak a tett végrehajtásáért.

Legutóbb 2013 őszén Sam Cameron, a Bradfordi Egyetem kutatója mutatott be hasonló tanulmányt, az ő kutatása szerint 12 ezer euró (mintegy 3,7 millió forint) a bérgyilkosok átlagos "honoráriuma".

A bérgyilkosok a filmek és videojátékok jól ismert figurái. A valóság azonban egészen más: ahelyett, hogy magas épületek tetejéről és drága fegyverekkel végeznék ki áldozatukat, főleg külvárosokban, az utcán, kutyasétáltatás vagy a boltba vezető séta során ölik meg a célszemélyt - mondta el Wilson.

A kutatók a bérgyilkosokat négy csoportba sorolták. A "novícius" első alkalommal öl, az "amatőrnek" többnyire nincs előélete és csak anyagi problémái miatt vállalja el a megbízást. Az "iparos" tapasztalt és megbízható, a "mester" pedig már gyakran katonai vagy félkatonai háttérrel is rendelkezik, és őt különösen nehéz elkapni.

MTI/para