Egy a jelszónk, a béke: Zsugorodott a fegyverbiznisz az oroszok viszont nagyokat kaszálnak

2014. február 1. - 15:17 | Külföld

Zsugorodott a nemzetközi fegyverpiac 2012-ben, de Oroszország eladásai nőttek a stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) pénteken közzétett adatai alapján. 2011-ben ugyancsak csökkent a magánvállalatok fegyvereladása.

2012-ben mind az észak-amerikai, mind a nyugat európai fegyvergyártók eladásai a korábbihoz képest szerényebben alakultak, miközben az orosz cégek értékesítése 28 százalékkal nőtt au egy évvel korábbihoz képest. Ez azonban nem az export megugrásával magyarázható, hanem főként az orosz vezetés katonapolitikájával, a hadsereg korszerűsítésével. Moszkva 2011 és 2020 között 700 milliárd dollárnyi összeget - 154 ezer milliárd forintot - szán fegyverkezési tervei megvalósítására.

"Az orosz fegyvergyártás fokozatosan újraéled a szovjet ipar romjain, de gépparkja még mindig elavult, szervezete nem működik hatékonyan és széles körű korrupció hálózza be, mindez pedig továbbra is korlátozni fogja a technológiai versenyben a Nyugattal" - mondta a Reuters brit hírügynökségnek Sam Perlo-Freeman, a SIPRI katonai kiadásokkal és fegyvergyártási programokkal foglalkozó tagozatának igazgatója. Hozzátette, hogy az intézetnek nincsenek kimerítő adatai a fegyverexportok irányairól, de az biztos, hogy az orosz kivitel zöme Ázsiába kerül, és hogy Oroszország a legfőbb szállítója a világ 2008 és 2012 közötti legnagyobb fegyverimportőrének, Indiának. Jelentős orosz fegyverimportőr még Kína és Venezuela is. Emellett Oroszország a három év óta belháború tépázta Szíria kormányerőinek legfőbb fegyverellátója.

A világ száz legjelentősebb fegyvergyártó cégének összes eladásai 2012-ben 395 milliárd dollárt tettek ki, 4,2 százalékkal zsugorodtak 2011-hez képest, amikor viszont még nagyobb volt a csökkenés: 6,6 százalékos. Egészen 2003-ig - azaz egy évtizedre - visszatekintve viszont összességében csaknem 30 százalékkal bővültek. 2012-ben a teljes fegyvereladás 58 százaléka Egyesült Államokban lévő cégeké volt, a nyugat-európai gyártók részesedése 28 százalékot tett ki. A SIPRI jelentése kitért arra, hogy a 2012-es csökkenés egyik fő oka az amerikai haderők 2011 végi iraki kivonulása volt.

A jelentésben az adatok megszerzésének nehézsége okán nem szerepel Kína, amely jelentős fegyvergyártó és -exportőr.

mti/para