Erdőbe fát? - Tízmilliót nyert lottón egy fideszes képviselő, legalább is a vagyonnyilatkozata szerint

2014. február 1. - 16:19 | Külföld

Tízmillió forintot nyert lottón a fideszes Tóth Gábor tavaly áprilisban - derült ki a képviselői vagyonnyilatkozatokból, amelyeket szombatra virradóra hoztak nyilvánosságra a parlament honlapján. A bevallások alapján sok fideszes politikus vett tavaly szántót és autót. Az egyik legvagyonosabb képviselő, Papcsák Ferenc zuglói polgármester tavaly több mint 89 millió forint osztalékot és 72 milliót meghaladó osztalékelőleget vett fel az ügyvédi irodájából. Az MSZP-s Veres János pénzvagyona meghaladja a 300 millió forintot.

Tóth Gábor, Bag polgármestere tavaly áprilisban a hatos lottón - közlése szerint az adó levonása után - tízmillió forintot nyert. A képviselő ugyanebben az évben egy Lexus RX 400 H autót és egy Honda XT 750 C motort vásárolt.

A Fidesz-frakcióban többen is gyarapodtak tavaly autóval és ingatlannal.

Balázs József mintegy 7600 négyzetméternyi szőlőt vett októberben Gyöngyössolymoson. A politikus, akinek már korábban is voltak szőlői, még júliusban 2,7 millió forint támogatást kapott a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) szőlőtelepítésre.

Budai Gyula egy 540 négyzetméteres beépítetlen területet vásárolt Kiskunlacházán, Kontrát Károly Nyárádon, L. Simon László Gárdonyban, Lezsák Sándor Lakitelken, Nagy István Dunaremetén, Horváth Zoltán Sombereken vett szántót, Csizi Péter ajándékozással erdő- és szőlőtulajdonos lett, Czerván György kibérelt egy négyhektáros szántót a Tápióságban, Gyutai Csaba pedig felerészben lett tulajdonosa egy 150 négyzetméteres zalaegerszegi háznak.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester családi házat épített a telkén a múlt évben. A politikus az értékesebb ingóságai között festményeket, ékszereket és porcelánt említ.

Lázár János XVIII. századi bútorokat vett tavaly. A politikusnak nőttek a tartozásai, összesen már 55 millió forintnyi - banki és családi - hitele van. Kötvényben ugyanakkor a 2012-es 30 millió helyett tavaly már 42 millió forintja volt.

Nyitrai Zsolt Andornaktályán egy 250 négyzetméteres beépítetlen telket vásárolt, valamint ugyanott vett egy 122 négyzetméteres külterületi ingatlant, amelynek a megnevezés szerint a fő rendeltetése: borospince-présház. Arra is kitért, hogy 2009 óta a birtokában van Bethlen István, Andrássy Gyula, valamint Széll Kálmán két-két levele. Emellett tavaly megvásárolta Rákosi Béla altábornagy, a Magyar Királyi Honvéd Légierő volt parancsnokának dísztőrét. A politikus Rejtő Jenő első kiadású műveit is gyűjti, jelenleg 15-tel rendelkezik. Külön megemlítette antik óráit és egy, az 1600-as évek második feléből származó metszetét. Ezenfelül beszámolt arról is, hogy tavaly vásárolta meg az Angol edzéstervek a labdarúgásban című könyvet, amelyet korábbi tulajdonosa, Sebes Gusztáv egykori szövetségi kapitány széljegyzetekkel látott el.

Tállai András tavaly Bükkzsércen vett egy 15 négyzetméteres pincét. Emellett ajándékba kapott 24 üveg bort és tíz üveg házi pálinkát, egyaránt 25-25 ezer forint értékben, valamint egy tízezer forintos tollat.

Varga Gábor, a Fejér megyei Cece polgármestere, akinek eddig is több földterület volt a nevén, tavaly újabb öt szántót és kilenc szőlőt vett. A szántók közül négy, összesen 12,33 hektár terület, közös tulajdonban van, az ötödik, amelyiknek egyedüli tulajdonosa, 6 ezer 426 négyzetméteren terül el. A szőlők közül nyolc, összesen 7 ezer 694 négyzetméter terület van az ő nevén, míg egy 1483 négyzetméteresnél 260/360 arányú tulajdoni hányadot jelölt meg.

Papcsák Ferenc zuglói polgármesternek takarékbetétben 204 millió forintja, míg készpénzben 21 milliója van. Emellett további hatmillió egyéb követelésről és hárommillió forintnyi tartozásról is beszámol. Ügyvédi irodájából tavaly 89 millió 857 ezer forint osztalékot és 72 millió 583 ezer forint osztalékelőleget vett fel, miközben négymillió forint bérleti díjat vett fel.

Bebes István körmendi polgármester egy Volkswagen Golfot, Halász János egy Ford Galaxyt, Kapus Krisztián egy Mercedes E250 típusú autót, Karakó László egy Volkswagen Jettát, Lipők Sándor egy Audi A4-est vett tavaly, Bene Ildikó pedig - válás utáni vagyonmegosztással - egy Peugeot 407 tulajdonosa lett. Törő Gábor egy Suzuki Jimny típusú terepjárót vásárolt. A képviselő korábban átmeneti bányászjáradékot is kapott, de a nyugdíjfolyósító jogerős döntése alapján tavaly április 1-jei hatállyal annak folyósítása szünetel.

Tapolczai Gergely egy korábban vásárolt autó után tavaly egy Crogen City 4T robogót vásárolt.

Pintér László 1996-ban vásárolt egy MTZ 80-as traktort. Szintén traktorral, egy Goldoni Base 20-as márkájúval és egy állósilóval rendelkezik Örvendi László. A politikus azt is nyilvánosságra hozta, hogy a MVH-tól csaknem 16,5 millió forint támogatást kapott.

Szólláth Tibor Zoltán öt különböző esetben több mint ötmilliós támogatást kapott, ugyancsak az MVH-tól.

Kontur Pál az országgyűlési képviselőség mellett továbbra is dolgozik autószerelőként havi bruttó 20 ezer forintért. Riz Leventének zeneszerzésből évente tízezer forintos jövedelme van.

Pósán László, Varga István, Németh Zoltán és Pokorni Zoltán könyvgyűjteményről ír vagyonbevallásában.

Kerényi János felerészben tulajdonosa a Dentál Stúdió Kft.-nek, amely tavaly 15 millió forint fogászati géptámogatást kapott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől.

Potápi Árpád János arról számol be, hogy egy kft.-től havonta bruttó negyvenezer, nettó 25 ezer forint jövedelemhez jut, de megjegyzése szerint azt nem veszi fel, ehelyett a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének javára utalják. Az ajándékok táblázatában a naptárak, könyvek és három póló mellett azt írja, hogy kapott körülbelül 11 üveg bort és körülbelül három liter pálinkát.

mti/para