Ne paksolják el a jövőnket! Civil szervezetek tüntettek az Orbán-Putyin paktum ellen

2014. február 1. - 18:44 | Külföld

A paksi atomerőmű tervezett bővítéséről szóló orosz-magyar megállapodás ellen tüntettek civil szervezetek szombaton Budapesten.

Ne paksolják el a jövőnket! Civil szervezetek tüntettek az Orbán-Putyin paktum ellen

A Ne paksolják el a jövőnket! - NEM a paksi paktumra elnevezéssel meghirdetett demonstrációt az Energiaklub, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks Vobiscum? és a Védegylet szervezte, a megmozduláson részt vett az LMP több politikusa is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épülete előtt mintegy 500 ember részvételével tartott tüntetésen Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet vezetője azt mondta: a magyar miniszterelnök által a paksi atomerőmű bővítéséről kötött szerződés semmire nem kötelezi Magyarországot, mert az titokban köttetett, így ellentétben áll az ország alkotmányos jogrendjével. Véleménye szerint "ez a negatív utópia arról szól, hogy Eurázsia mindig a szövetségesünk volt, az Európai Unió pedig mindig az ellenségünk". Elutasította azt a vádat, hogy oroszellenesek lennének az atomerőmű bővítésének ellenzői.

Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója úgy vélekedett, hogy az atomerőmű bővítése nem valósul meg, mert Magyarországnak nem áll érdekében újabb orosz energiafüggőséget magára erőszakolni. Az országnak nem érdeke egy drága, soha meg nem térülő beruházással "devizahitelessé" tenni az utókort, annál is inkább, mert ez az energia a duplájába-háromszorosába kerülne a jelenleg megtermeltnek - hangoztatta.

Lányi András író, ökopolitikus a demonstráción azt hangsúlyozta, hogy a "parlamenti szavazógép" ugyan jóváhagyhatja a szerződést, de ez csak a kezdetét jelenti majd az atomerőmű-vitának. "Más, normális országokban" először vitatkoznak, és csak utána döntenek - tette hozzá.

A zömében fiatalokból álló tömegben sokan "Stop Paks" matricát viseltek a mellkasukon illetve a kifeszített molinókon a többi között az volt olvasható: "Paksi paktum nem!", "Továrisi welcome", "Ne paksoljátok el a jövőnket", "Csernobilt drága pénzért?", "Orosz rulett", "A Nap sugározzon, ne az atom!".

A demonstráció végén a tömeg ütemesen skandálta a "nem hagyjuk" jelszót.

mti/para