Kitiltották Nagy-Britanniából az antiszemitizmussal vádolt francia humoristát

2014. február 3. - 17:33 | Külföld

Nem utazhat be Nagy-Britanniába az antiszemitizmussal vádolt francia humorista, Dieudonné M'bala M'bala.

A tiltó végzést a brit belügyminisztérium hozta meg. A tárca hétfői közleménye szerint beutazási tilalmat olyanokkal szemben érvényesít a brit kormány, akiknek jelenléte a hatóságok megítélése szerint közbiztonsági kockázattal jár.

Dieudonné M'bala M'bala elsősorban az úgynevezett "fordított náci üdvözlésről" - vagyis nem felfelé, hanem lefelé tartott, kinyújtott karral végrehajtott tisztelgő mozdulatról - vált ismertté. A 46 éves humoristát a francia hatóságok is azzal vádolják, hogy antiszemita élű vicceivel megsérti a holokauszt áldozatainak emlékét. A BBC hétfői beszámolója szerint Dieudonné M'bala M'bala ellen már hat elítélő bírósági végzés született antiszemita gyűlöletbeszéd címén.

A "fordított náci tisztelgés" legutóbb akkor kapott nemzetközi figyelmet, amikor december 28-án Nicolas Anelka, a West Bromwich Albion angol futballcsapat francia csatára a West Ham United ellen szerzett első gólja után szintén ezzel a mozdulattal ünnepelt. A játékos ellen eljárást indított az angol labdarúgó-szövetség (FA), és ha vétkesnek találják, legalább öt mérkőzésre szóló eltiltásra számíthat. A klub főszponzora, a Zoopla nevű brit ingatlanpiaci portál január végén bejelentette, hogy Anelka kézmozdulata miatt az idény végén, májusban beszünteti a Premier League-ben játszó WBA támogatását.

Dieudonné M'bala M'bala azért akart Nagy-Britanniába utazni, hogy Anelkát meglátogassa, ám a brit belügyminisztérium megtiltotta belépését az országba.

EU-állampolgárok esetében ritka, de nem példátlan a hasonló eljárás a brit kormány részéről.

Geert Wilderst, az iszlámellenes nézeteiről ismert holland parlamenti képviselőt 2009-ben őrizetbe vették a londoni Heathrow repülőtéren, és kitoloncolták Nagy-Britanniából. A holland Szabadságpárt vezetője annak idején azért akart Londonba utazni, hogy bemutathassa Fitna című, saját készítésű rövidfilmjét. A filmben egyebek mellett elhangzik, hogy az iszlám szent könyve, a Korán "fasiszta írás".

A brit belügy Wilders látogatását is azzal az indokkal tiltotta meg, hogy beutazása "a közösségi békét és a közbiztonságot veszélyezteti".

A brit bevándorlási hatóság fellebbviteli fóruma azonban nem sokkal később megsemmisítette a holland képviselőt kitiltó határozatot, és Wilders végül beutazhatott Nagy-Britanniába.

Vona Gábor január végi londoni látogatása ellen is tiltakoztak brit politikusok és zsidó szervezetek. Antifasiszta csoportok 12 ezer aláírással ellátott petíciót adtak át a brit belügyminisztériumban, követelve a Jobbik elnökének kitiltását, Vona Gábor ellen azonban nem hozott beutazást tiltó döntést a tárca.

(MTI)