Leállt az áramellátás Brazíliában

2014. február 5. - 10:37 | Külföld

Leállt az áramszolgáltatás Brazília több államában kedden, néhány hónappal a nyári brazil labdarúgó-világbajnokság előtt.

Az üzemzavar az északi, dél-keleti és déli államokat érintette - közölte az országos áramszolgáltató hálózat, az ONS vezetése. Médiajelentések szerint a kimaradás 11 térséget érintett, köztük hat olyat, ahol világbajnoki mérkőzéseket játszanak majd a június-júliusban sorra kerülő futball-vb során.

Mintegy hárommillió brazil maradt áram nélkül több mint 40 percen át, többek között Sao Paulo néhány negyedében is.

A kellemetlen incidensre egy nappal azután került sor, hogy az ONS hétfőn rekordszintű áramfogyasztásról adott hírt. A kánikulai hőmérsékletek miatt ugyanis a brazilok csúcsra járatják a légkondicionáló berendezéseiket.

A tény, hogy Brazília áramellátásának 70 százalékát vízerőművek biztosítják, sérülékennyé teszi az országot a száraz évszakokban. Edison Lobao bánya- és energiaügyi miniszter ennek ellenére hétfőn azzal nyugtatgatta a lakosságot, hogy nem kell tartani semmilyen ellátási problémától.

A hatalmas dél-amerikai ország gyors gazdasági fejlődésével szakemberek szerint nem tartott lépést az energiaellátó hálózat fejlesztése. Ezért nem egyszer történt már hasonló léptékű áramszünet, legutóbb 2012 októberében Brazília teljes északi-északkeleti részét megbénítva.

(MTI)

Címkék: áram, Brazília