Szabad Oroszországot és Putyin távozását követelte a Pussy Riot és Madonna

2014. február 6. - 12:42 | Külföld

"Szabad" Oroszországot, Vlagyimir Putyin elnök távozását és a kormányellenes tevékenységért bebörtönzött honfitársaik szabadon engedését követelték az orosz punkegyüttes Putyin-ellenes fellépésükért börtönt is megjárt tagjai.

Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova - akiket decemberben az elnöki amnesztia keretében engedtek szabadon Oroszországban - Madonnával jelent meg, a nemzetközi hírű sztárokat (Lauryn Hill, Blondie, Imagine Dragons, Cake) is felsorakoztató az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet által kezdeményezett New York-i koncerten. Az amerikai sztár "a szabadságért vívott küzdelemben két elvbarátjaként" mutatta be őket.

"Szabad Oroszországot követelünk, és Putyintól mentes Oroszországot" - hangoztatták az orosz vendégek a közönség előtt. A Pussy Riot nem szerepelt a brooklyni koncert fellépői között.

Furcsa szópárbaj az amerikai és az orosz ENSZ-nagykövet között

A koncertet megelőzően Aljohina és Tolokonnyikova - akik egy moszkvai katedrálisban tartott botrányos előadásukért kerültek börtönbe - találkoztak a korábban emberi jogi tevékenységéről is ismert Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövettel. Az ezt követően elhangzott nyilatkozatok szerint arról az oroszországi "aggasztó trendről" beszéltek, amelyet az "ellenzéki tevékenység elnyomása, valamint az alapvető emberi jogokért és a kormány elszámoltathatóságáért fellépő csoportok elleni nyomásgyakorlás" jellemez.

A találkozó éles reagálást váltott ki Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövetből, aki újságíróknak nyilatkozva azt a szónoki kérdést tette fel, hogy Power nem akar-e csatlakozni a punkegyütteshez. "Esetleg egy világ körüli turnét is szervezhetnének közösen... Felléphetnének a washingtoni Nemzeti Székesegyházban..., a római Szent Péter-bazilikában, aztán talán elmehetnének a szaúd-arábiai Mekkába, és befejezhetnék a jeruzsálemi Siratófalnál" - mondta Csurkin.

Nem késett sokat Power válasza sem. Az amerikai nagykövet a Twitter közösségi hálózaton adta tudtul, hogy - bár nem tud énekelni - megtiszteltetésnek tartaná, ha közös turnén szerepelhetne a Pussy Riottal, mert annak tagjai kiállnak az emberi jogokért. "De vajon Ön csatlakozna-e hozzánk?" - kérdezett vissza Power, hozzáfűzve, hogy a részvételével tartott első koncertet Oroszországban, a politikai foglyokért adná.

A Nobel-békedíjas Amnesty International a szerdai New York-i rendezvénnyel kívánta felújítani az emberi jogokért vívott küzdelem keretében 25 éve indított koncertsorozatát, amelyen annak idején mások mellett a U2, Bruce Springsteen, Lou Reed és Sting is fellépett.

A Pussy Riot tagjai - akik közel két évet töltöttek rács mögött - New Yorkban megismételték azt is, hogy szeretnék elérni az orosz büntetés-végrehajtási rendszer reformját. Aljohina és Tolokonnyikova ezért a tervek szerint börtönökbe is ellátogatnak az Egyesült Államokban, és tárgyalnak erre szakosodott civil szervezetek képviselőivel.

(MTI)

Címkék: Pussy Riot, Madonna