IRA-tagok küldhettek levélbombákat a brit toborzóirodákba

2014. február 14. - 17:05 | Külföld

Kezdetleges levélbombák voltak azok a gyanús postai küldemények, amelyeket a héten hét toborzóiroda kapott Angliában. Brit tisztségviselők szakadár ír terroristákra gyanakszanak feladóként.

Csütörtökön négy toborzóiroda kapott puskaporral, gyutaccsal töltött borítékokat, kedden három. Egy levélbomba sem robbant fel, a rendőrség szerint túl silány kivitelezésűek voltak ahhoz, hogy bárkivel is végezhettek volna.

Eddig semmilyen szervezet nem vállalta magára az akciót, annyit azonban tudni, hogy a hét boríték közül kettőt Írországban adtak postára, a további ötöt Angliában.

A rendőrség fokozott éberségre intette az összes toborzóirodát és a posta személyzetét is.

Brit tisztségviselők szerint az Ír Köztársasági Hadsereg, az IRA tagjai állhatnak a küldemények mögött. A gyanút az írországi feladási helyeken kívül az is erősíti, hogy tavaly októberben hasonlóan besült levélbombákat kézbesített a posta a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írországban.

Az IRA tagjainak zöme 2005-től kezdve felhagyott az erőszakos cselekményekkel, de egyes szakadár csoportjai még mindig megpróbálják aláásni a békeszerződést Londonnal. Angliában egyébként 13 éve nem követett el semmilyen robbantásos merényletet az IRA.

MTI/para