Olcsóbb lesz a Himalájára mászni egyedül, drágább a csoportoknak

2014. február 14. - 09:14 | Külföld

Sokkal olcsóbb lesz ezentúl egyedül vagy kis csoportban megmászni a Himalája nepáli vonulatait, miközben a nagy csoportok tarifáját megdrágította az ország turizmusért felelős minisztériuma.

Egy magányos külföldinek például, aki a leggyakrabban járt útvonalon tavasszal indul neki a Mount Everestnek, ezentúl csak 11 ezer dollárt kell fizetnie a korábbi 25 ezer helyett. A csoportoktól viszont elvették a korábbi "mennyiségi" kedvezményt: a 2015. január 1-jén életbe lépő új szabályok szerint nem csökken majd az egy főre eső költség a csoportméret növekedésével. Jelenleg a legtöbb hegymászó csoport 6-15 fős.

A nepáli turisztikai minisztérium által csütörtökön bejelentett döntés hátterében az áll, hogy az elmúlt években már szabályos forgalmi dugó alakult ki a világ legmagasabb csúcsa környékén. A Mount Everestet tavaly csak a déli oldalról 562 ember mászta meg sikeresen. A csoportok nemcsak több embert jelentenek az ösvényeken, de lassabban is haladnak, mint az egyéni mászók.

A nepáli kormány azon is dolgozik, hogy hamarosan 103 új csúcsot nyithasson meg a hegymászók előtt a jelenlegi 326-on túl. A turizmus jelenti a kis területű ország egyik legfontosabb bevételi forrását. Nem akarnak azonban hegymászókat minden áron: tavaly augusztusban jelentették be, hogy ezentúl csak tapasztalt, technikailag képzett mászókat engednek fel a magashegységbe, hogy útját állják az Everesten végrehajtott legkülönfélébb eszelős rekordállításoknak.

Ami a nepáliakat illeti, eddig nem volt számukra külön tarifa, ezért gyakran csoportok vezetőiként másztak, hogy elkerüljék a magas díjat. Egy azonnal életbe lépett új szabály szerint mostantól 600 eurónak megfelelő összeget kell fizetniük, hogy feljussanak a világ csúcsára.

mti/para

Címkék: Himalája, hegymászás